Мъж от американския щат Охайо беше осъден на около 4 години затвор за нападение на полицай с опасно оръжие по време на щурма в Капитолия на САЩ на 6 януари, съобщи CNN.

Тогава Девлин Томпсън е хвърли високоговорител срещу полицаи, с което е наранил поне двама души - служител на реда и друг "бунтовник". Томпсън вече се призна за виновен по-рано тази година.

Съдията припомни, че подсъдимият се е признал за виновен, но в същото време заяви, че извършеното от него не позволява по-ниска присъда.

Пет години затвор за участник в щурма на Капитолия

Пет години затвор за участник в щурма на Капитолия

Най-тежката присъда досега по делото

Припомняме, че миналата седмица беше издадена 5-годишна присъда на друг участник в щурма, което се счита за едно от най-тежите наказания до момента.

През ноември федерален съдия осъди размирника при щурма срещу Капитолия с прякор "QAnon шамана" на 41 месеца затвор за ролята му в кръвопролитната атака на 6 януари от последователи на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп беше импийчнат (отстранен от длъжност) от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) и оправдан от Сената (горната камара на Конгреса) по обвинение в подбуждане на метеж на 6 януари заради пламенна реч, която го предшестваше, в която той каза на последователите си да се "бият до край".

При насилието загинаха четирима души. Служител на полиция на Капитолия, който беше атакуван от протестиращи, почина в деня след метежа, а четирима полицаи, участвали в отбраната на Капитолия, по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

41 месеца затвор в САЩ за "шамана" размирник от щурма на Капитолия

41 месеца затвор в САЩ за "шамана" размирник от щурма на Капитолия

Ченсли е диагностициран с преходна шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност