Федерален съдия осъди размирника при щурма срещу Капитолия с прякор "QAnon шамана" заради шапката му с рога на 41 месеца затвор за ролята му в кръвопролитната атака на 6 януари от последователи на бившия американски президент Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".

Прокурорите поискаха от американския окръжен съдия Ройс Ламбърт да наложи по-дълга присъда от 51 месеца затвор на Джейкъб Ченсли, който се призна за виновен през септември за възпрепятстване на официална процедура, когато той и хиляди други нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ в опит да му попречат да удостовери избирането на Джо Байдън за президент.

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Чувства се предаден от Тръмп

Присъдата съвпада с тази, наложена от съдия на бивш майстор на смесени бойни изкуства, заснет как удря полицай по време на насилие, който беше осъден миналата седмица на 41 месеца затвор.

Съдия Ламбърт отбеляза, че вярвал, че Ченсли, който направи дълга реч преди да бъде осъден, е направил много, за да убеди съда, че е "на прав път".

Адвокатите на Ченсли поискаха от съдията да му издаде присъда, изтърпяна вече от техния клиент, който беше задържан след ареста през януари. Той се яви в съда с тъмнозелен затворнически гащеризон, с брада и бръсната глава.

Докато беше задържан, служителите на затвора диагностицираха Ченсли с преходна шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност. Когато се призна за виновен, Ченсли каза, че бил разочарован, че Тръмп не го е помилвал.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Тръмп беше импийчнат (отстранен от длъжност) от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) и оправдан от Сената (горната камара на Конгреса) по обвинение в подбуждане на метеж на 6 януари заради пламенна реч, която го предшестваше, в която той каза на последователите си да се "бият до край".

При насилието загинаха четирима души. Служител на полиция на Капитолия, който беше атакуван от протестиращи, почина в деня след метежа, а четирима полицаи, участвали в отбраната на Капитолия, по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

Адвокатът на защитата Албърт Уоткинс каза, че американските военноморски сили през 2006 г. са открили, че Ченсли страда от личностно разстройство, но въпреки това са го обявили "годен за служба".