Мъж от американския щат Флорида беше осъден в петък на малко повече от пет години затвор за нападение на полицаи по време на щурма в Капитолия от 6 януари, съобщи NBC. Присъдата от 63 месеца е най-дългата досега, наложена сред над 150-те обвиняеми, които са се признали за виновни за участие в обсадата.

"Трябва да се изясни, че опитите за насилствено сваляне на правителството, опитите за спиране на мирното прехвърляне на властта и нападението на служителите на реда в това усилие ще получат абсолютно сигурно наказание", каза окръжният съдия на САЩ Таня С. Чуткан.

54-годишният Робърт Палмър от Тампа е обвинен в многократно нападение на полицаи, като ги е замерял с различни тежки предмети, включително и пожарогасител. Служителите са успели да се защитят и никой от тях не е пострадал, преди да го прострелят с гумени куршуми и успеят да го спрат, според съдебните документи.

Палмър беше един от първите, които се предаде на ФБР малко след бунта. Той се призна за виновен през октомври.

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

10 нападателя се признаха за виновни, трябва да се идентифицират още 300

Адвокатът му Бьорн Брунванд каза, че Палмър заслужава намаляване на присъдата, защото е поел отговорност за действията си. Но прокурорите възразиха, че той е показал липса на угризения на съвестта в подвеждаща публикация в социалните медии, която е поискала подкрепа, след като се е признал за виновен.

В публикацията се казва, че той е действал при самозащита. Палмър призна по време на изслушването в петък, че твърдението му за самозащита е невярно.

Припомняме, че през ноември федерален съдия осъди размирника при щурма срещу Капитолия с прякор "QAnon шамана" на 41 месеца затвор за ролята му в кръвопролитната атака на 6 януари от последователи на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп беше импийчнат (отстранен от длъжност) от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) и оправдан от Сената (горната камара на Конгреса) по обвинение в подбуждане на метеж на 6 януари заради пламенна реч, която го предшестваше, в която той каза на последователите си да се "бият до край".

При насилието загинаха четирима души. Служител на полиция на Капитолия, който беше атакуван от протестиращи, почина в деня след метежа, а четирима полицаи, участвали в отбраната на Капитолия, по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Той беше обвине заради отказа си да сътрудничи за щурма на Капитолия от 6 януари тази година

В същото време, бивши сътрудници Тръмп бяха обвинени в неуважение към Конгреса за отказ да изпълнят призовка, издадена от комисията за разследване на атаката. Последен сред тях засега бе началникът на кабинета на бившия президент Доналд Тръмп Марк Медоус.

Той заяви, че няма да даде показания докато съдът не се произнесе по иска на Тръмп за привилегията на изпълнителната власт, позволяваща на президентите да засекретят определени разговори. На също се позова и бившият съветник Стив Банън.

Апелативен съд обаче отхвърли опита на Тръмп да попречи на комисията да получи достъп до документи и показания на бивши служители на Белия дом. Експрезидентът има срок от две седмици, през които може да обжалва определението на съда.