Стив Банън, бившият съветник на бившия президент Доналд Тръмп, не се призна  виновен по две обвинения за неуважение към Конгреса. Това съобщи неговият адвокат Дейвид Шоън, цитиран от Fox News. Шоън уточни, че Банън е подал в писмена форма решението си.

Виртуалното изслушване на състоянието е насрочено за четвъртък.

Припомняме, че на Банън бяха повдигнати обвинения в неуважение към закона. Това се случи заради отказа му да сътрудничи на комисията на Камарата на представителите, която разследва щурма на Капитолия от 6 януари тази година.

Миналата седмица той беше обвинен, че в един случай не се е явил да даде показания, а в друг не е предоставил документи на разследващата комисия на долната камара на американския Конгрес. За всяко от обвиненията се предвижда минимум 30 дни и максимум една година затвор.

Пред телевизионните камери в понеделник, след като се предаде сам на ФБР, Банън се държа предизвикателно и заяви: "Ще свалим режима на Джо Байдън".

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън се предаде сам на ФБР

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън се предаде сам на ФБР

Той е обвинен в неуважение към закона

Наскоро от комисията на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), която разследва атаката, заявиха, че е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на други сътрудници на Тръмп.

На 6 януари тази година привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от проведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от Джо Байдън.

Над 670 души бяха арестувани, а щетите бяха оценени на 1,5 млн. долара.

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Решение на президента преди да напусне Белия дом