Възможни са наказателни обвинения за повече сътрудници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които отказват да сътрудничат с комисията на Камарата на представителите, разследваща атаката на Капитолия от 6 януари. За това предупреди висш демократ в неделя, два дни след повдигането на обвинението срещу бившия съветник на Белия дом Стив Банън, предаде "Гардиън".

Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите и член на комисията, разследваща смъртоносния бунт в Капитолия, също каза, че на някои свидетели може да бъде предложен имунитет в замяна на свидетелски показания, за да се ускори разследването.

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Комисията разследва случилото се в Капитолия

Сред тях може да са бившият началник на кабинета Марк Медоус, който не се яви за показания пред избраната комисия в петък, малко преди обвинението срещу Банън да бъде обявено.

"Сега, когато свидетелите виждат, че ако не сътрудничат, ако не изпълнят законното си задължение при призовка, че те също могат да бъдат преследвани, това ще има много силен фокусиращ ефект върху тяхното вземане на решения", каза Шиф. Още преди министерството на правосъдието да действа, то повлия на други свидетели, които нямаше да бъдат Стив Банън.

"Когато в крайна сметка свидетелите решат, както реши Медоус, че дори няма да си направят труда да се появят, че имат толкова голямо презрение към закона, тогава това до голяма степен ни принуждава ръката и ще действаме бързо.

Шиф няма да бъде привлечен от това дали това означава, че комисията ще издаде престъпление за неуважение към Медоус, който, за разлика от Банън, беше държавен служител на 6 януари. Но той каза, че комисията ще вземе решение бързо и че иска да се увери, че имаме възможно най-сериозния случай, който да представим на Министерството на правосъдието, а Министерството на правосъдието да представи пред голямото жури. Адвокатът на Медоус каза, че клиентът му няма да се яви пред комисията, освен ако не бъде принуден да го направи от съдия.

Пелоси: Банън трябва да бъде съден за неуважение към властите

Пелоси: Банън трябва да бъде съден за неуважение към властите

След отказа да се отзове на призовката

Шиф призна, че някои свидетели, които той не е идентифицирал, биха могли да получат ограничен имунитет вместо наказателно препращане в замяна на тяхното сътрудничество, като решенията трябва да се вземат за всеки отделен случай.

Припомняме, че по-рано Стив Банън бе обвинен в неуважение към Конгреса. Основната причина за обвинението е отказът на Банън да се яви на изслушвания за нападението срещу Капитолия на 6 януари.

През октомври контролираната от демократите долна камара на законодателния орган на САЩ прие резолюция за наказателно преследване на Банън за неуважение към Конгреса, след като той отказа да изпълни изискването за изслушване. Неспазването на изискването на законодателя да присъства на изслушване се счита за неуважение към Конгреса в Съединените щати и може да бъде преследвано като престъпление. Решението дали да се заведе дело срещу бившия сътрудник на Тръмп обаче може да бъде взето само от министерството на правосъдието.

Едно от обвиненията е неуважение към Конгреса поради факта, че самият Банън не се яви на изслушването, а второто се дължи на факта, че той не е представил изисканите от него документи. Отбелязва се, че за всяко от обвиненията Банън може да получи от 30 дни до една година затвор, както и глоба от 100 до 1000 долара.