Бившият съветник на Тръмп Стив Банън бе обвинен в неуважение към Конгреса, съобщи АП.

Агенцията се позова на министерството на правосъдието на САЩ.

Основната причина за обвинението е отказът на Банън да се яви на изслушвания за нападението срещу Капитолия на 6 януари.

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Решение на президента преди да напусне Белия дом

През октомври контролираната от демократите долна камара на законодателния орган на САЩ прие резолюция за наказателно преследване на Банън за неуважение към Конгреса, след като той отказа да изпълни изискването за изслушване. Неспазването на изискването на законодателя да присъства на изслушване се счита за неуважение към Конгреса в Съединените щати и може да бъде преследвано като престъпление. Решението дали да се заведе дело срещу бившия сътрудник на Тръмп обаче може да бъде взето само от министерството на правосъдието.

Едно от обвиненията е неуважение към Конгреса поради факта, че самият Банън не се яви на изслушването, а второто се дължи на факта, че той не е представил изисканите от него документи. Отбелязва се, че за всяко от обвиненията Банън може да получи от 30 дни до една година затвор, както и глоба от 100 до 1000 долара.

Сенатска комисия проверява Стив Банън

Сенатска комисия проверява Стив Банън

Комисията се опитва да установи Банън дали знае за контакти между Москва и двама съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп

На 6 януари привържениците на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на демократа Джо Байдън за президент.