Камарата на представителите в САЩ (долната камара на американския Конгрес) ще получи достъп до стотици документи от времето на управлението на Доналд Тръмп, свързани с щурма на Капитолия на 6 януари тази година. Това гласи съдебно решение, цитирано от CNN.

Отсъждането на съдия Таня Чуткан от Окръжния съд във Вашингтон е удар по усилията на Тръмп да запази в тайна повече от 700 страници документи от времето си в Белия дом - въпреки че правният му екип вероятно ще обжалва.

През октомври бившият президент заведе дело срещу комисията на Конгреса, разследваща щурма, като твърдеше, че исканията ѝ за документи са "незаконни" и "неоснователни".

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Твърди, че исканите материали са поверителни

Очаква се в петък Националният архив на САЩ да предаде на Камарата на представителите редица документи, включително доклади от разговори в Белия дом, видеозаписи и графици, свързани с 6 януари, както и ръкописни бележки на висши служители. 

Съдебното решение също така може да помогне на Камарата в търсенето на повече информация от хората около Тръмп, включително свидетели, които са получили призовки, но все още не са говорили пред комисията.

"Съдът счита, че общественият интерес се състои в това да се разреши - а не да се забрани - обединената воля на законодателната и изпълнителната власт за проучване на събитията от 6 януари и предотвратяването им в бъдеще", пише съдия Чуткан в становище от 39 страници.

Припомняме, че на 6 януари тази година привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от Джо Байдън. Над 670 души бяха арестувани, а щетите бяха оценени на 1,5 млн. долара.

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Комисията разследва случилото се в Капитолия