Стив Банън, бивш съветник на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, се предаде сам на ФБР, след като му бяха повдигнати обвинения в неуважение към закона. Това се случи заради отказа му да сътрудничи на комисията на Камарата на представителите, която разследва щурма на Капитолия от 6 януари тази година, съобщи CNN.

Пред телевизионните камери Банън се държа предизвикателно и заяви: "Ще свалим режима на Джо Байдън".

Миналата седмица 67-годишният Банън беше обвинен, че в един случай не се е явил да даде показания, а в друг не е предоставил документи на разследващата комисия на долната камара на американския Конгрес. За всяко от обвиненията се предвижда минимум 30 дни и максимум една година затвор.

По-рано адвокатът на Банън Робърт Костело заяви, че той няма да сътрудничи на разследването, защото Тръмп му е наредил да не го прави.

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Президентът нареди на архивите да предоставят документите…

На 6 януари тази година привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от проведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от Джо Байдън. Над 670 души бяха арестувани, а щетите бяха оценени на 1,5 млн. долара.

Наскоро от комисията на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), която разследва атаката, заявиха, че е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на други сътрудници на Тръмп.

Пелоси: Банън трябва да бъде съден за неуважение към властите

Пелоси: Банън трябва да бъде съден за неуважение към властите

След отказа да се отзове на призовката