Президентът на САЩ Джо Байдън определи щурма срещу Капитолия от 6 януари 2021 г. като опит за държавен преврат, съобщават Reuters и The Hill.

"Агресивната тълпа на 6 януари 2021 г., подкрепяна и поощрявана от победения бивш президент (Доналд Тръмп - б.р.), искаше чрез насилие да получи това, което той загуби при гласуването... Именно затова сме се събрали днес тук. За да се изправим срещу тези сили в Америка, които поставят властта над принципите - силите, които направиха опит за преврат, преврат срещу законно изразената воля на американския народ, посявайки съмнения, измисляйки обвинения, опитвайки се да откраднат от народа изборите от 2020 г." - заяви Байдън в своя реч в Атланта.

По думите му, атаката от 6 януари е представлявала опит да се наложи волята на тълпата и да бъде отменен резултатът от свободни и справедливи избори.

Комисията, разследваща атаката от 6 януари, изслушва приближени на Майк Пенс

Комисията, разследваща атаката от 6 януари, изслушва приближени на Майк Пенс

Коангресът се интересува от най-малко петима души...

"Опитаха се да ни наложат волята на тълпата, да отменят свободни и честни избори и за първи път в историята на Америка да прекъснат процеса на мирно предаване на властта", подчерта президентът.

По думите му, тези сили са претърпели неуспех, но бъдещето на демокрацията е било застрашено.

Припомняме, на годишнината от атаката срещу Капитолия Байдън нарече Тръмп заплаха за демокрацията.

На 6 януари 2021 г. експрезидентът Доналд Тръмп заяви пред свои привърженици на митинг, провеждащ се близо до Белия дом, че изборите са "откраднати" и му е отнета победата. След това тълпата тръгна към сградата на Конгреса, където се провеждаше процедурата по утвърждаване на победата на Джо Байдън на президентските избори.

ФБР издирва още 350 участници в щурма над Капитолия

ФБР издирва още 350 участници в щурма над Капитолия

Година след събитията, при които загинаха или бяха ранени стотици

Протестиращите нахлуха в Капитолия, при което последва незабавна евакуация на членовете на Конгреса и прекратяване на всички законодателни процедури. вицепрезидентът Майк Пенс също беше евакуиран.

Няколко часа по-късно полицията успя да освободи сградата от вандалстващите демонстранти. Съвместното заседание на двете камари беше възобновено и победата на Байдън беше утвърдена.

При предизвиканите от привържениците на Тръмп безредици загинаха петима души, стотици бяха ранени.

Бяха образувани дела срещу повече от 700 участници в нападението.

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Байдън блокира нов опит на Тръмп да лиши Конгреса от документи за атаката от 6 януари

Президентът нареди на архивите да предоставят документите…