ФБР все още издирва 350 заподозрени като участници в щурма на Капитолия от 6 януари - почти една година след събитията, съобщи "Индипендънт".

Оттогава повече от 725 заподозрени са били арестувани в почти всички 50 щата и окръг Колумбия, според данните към 30 декември на Министерството на правосъдието.

Министерството на правосъдието обеща, че неговата "решимост да търси отговорност на онези, които са извършили престъпления на 6 януари 2021 г., не е и няма да отслабне".

ФБР публикува 16 видеоклипа на издирвани лица.

Разследващите все още не са идентифицирали всички заподозрени.

Предложена е награда до 100 000 долара за информация, водеща до идентифициране и арест на конкретни лица.

Общо около 640 са обвинени за непозволено влизане във федерална сграда, над 75 са обвинени за влизане в такава зона с опасно или смъртоносно оръжие, а 70 са с обвинения за унищожаване или кражба на държавна собственост.

Министерството на правосъдието заяви, че най-малко 275 души са обвинени в корупционно възпрепятстване, влияние или възпрепятстване на официална процедура или опит за това, а около 40 са обвинени в заговор, включително заговор за възпрепятстване на процедура в Конгреса.

Пет години затвор за участник в щурма на Капитолия

Пет години затвор за участник в щурма на Капитолия

Най-тежката присъда досега по делото

Досега около 165 са се признали за виновни по федерални обвинения, като четирима са изправени пред до 20 години затвор за престъпления, докато 31 вече са осъдени на затвор.

През декември мъж от Флорида получи най-дългата присъда досега във връзка с бунта в Капитолия.

В същото време, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира пускането на документите му в Белия дом пред комисията на Конгреса, разследваща атаката срещу Капитолия.

Тръмп от месеци се стреми да отмени решението на настоящия президент Джо Байдън да се откаже от привилегията на изпълнителната власт върху документите. Федерален апелативен съд заяви, че позицията на Байдън и необходимостта на Конгреса от документите, комбинирани превъзхождат твърдението на Тръмп за секретност.

Апелативният съд даде на експрезидента 14 дни да потърси намеса на Върховния съд. Документите ще останат в тайна до действието на висшия съд.

Спорните записи, съхранявани от Националния архив, включват около 800 страници материали.

Експрезидентът Тръмп беше импийчнат (отстранен от длъжност) от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) и оправдан от Сената (горната камара на Конгреса) по обвинение в подбуждане на метеж на 6 януари заради пламенна реч, която го предшестваше, в която той каза на последователите си да се "бият до край".

Тръмп иска Върховният съд да спре разкриване на документи за щурма над Капитолия

Тръмп иска Върховният съд да спре разкриване на документи за щурма над Капитолия

След като Комисията поиска около 800 страници да бъдат разкрити

При насилието загинаха четирима души. Служител на полиция на Капитолия, който беше атакуван от протестиращи, почина в деня след метежа, а четирима полицаи, участвали в отбраната на Капитолия, по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.