Представителят Джейми Раскин, демократ от щата Мериленд, заяви, че избраната комисия на Камарата на представителите, разследваща нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., няма да постави бившия президент Доналд Тръмп в единствения фокус на предстоящите си изслушвания, съобщи Newsweek.

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Разписките за телефонните разговори на Белия дом вече са в ръцете на разследващите органи на Конгреса,

Раскин - виден член на комитета - каза по време на виртуална дискусия в понеделник, организирана от The Washington Post, че други, "които са били ключови" за случилото се по време на бунта в Капитолия, също ще бъдат разследвани внимателно.

В четвъртък комисията по избор на Камарата на представителите, разследваща атаката, обяви, че следващото публично изслушване ще се проведе на 9 юни.

В консултацията относно изслушването комисията каза, че ще "представи невиждани преди това материали, документиращи случилото се на 6 януари, ще получи свидетелски показания, ще прегледа допълнителни изслушвания и да предостави на американския народ обобщение на констатациите си относно координираните, многоетапни усилия за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. и предотвратяване на прехвърлянето на властта."

Адвокат на Тръмп давал 9 часа показания пред сенатска комисия

Адвокат на Тръмп давал 9 часа показания пред сенатска комисия

Рудолф Джулиани беше разпитан за безредиците от 6 януари

Помощник на Тръмп каза пред CBS News, че се очаква бившият президент да даде контра-отговор на изслушванията на комисията.

След като заяви, че мнозинството от Камарата на представителите и Сената вече са установили, че Тръмп е "подтикнал към въстание" в Капитолия, Раскин каза, "избраната комисия е намерила доказателства за много повече от подстрекателство тук и ние ще изложим доказателствата за всичкифигури, които са били ключови за случилото се на 6 януари."

Припомняме, че много бивши съветници и сътрудници на Тръмп се съобразиха с призива на Тръмп да не дават показания пред комисията и отказаха да сътрудничат на разследването. 

Комисията настоя за наказания за отказалите - за неуважение. 

Тръмп оспорва искането да го съдят за неуважение към прокуратурата в Ню Йорк

Тръмп оспорва искането да го съдят за неуважение към прокуратурата в Ню Йорк

Твърди, че не притежавал исканите документи

Участници в щурма в Капитолия вече получиха присъди от съда.