Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда призова демократите да избират - да се явят на изборите по време на междинните избори следващата седмица или "да позволят на тъмните сили, които жадуват за власт", да унищожат американската демокрация, съобщи Fox News.

Байдън призова поддръжниците си на събитие на Националния комитет на Демократическата партия в Union Station във Вашингтон, окръг Колумбия, да не приемат изборите за даденост. Президентът твърди, че демократите трябва да се появят на изборите, тъй като на републиканците не може да бъде поверена политическа власт.

Байдън определи междинните изпити като възможност за отхвърляне на политическия екстремизъм на Републиканската партия.

9, 3 млн. американци вече  са гласували предсрочно за Конгреса

9, 3 млн. американци вече са гласували предсрочно за Конгреса

Около 2,5 милиона са гласували лично предсрочно, а 6,8 милиона с бюлетини, изпратени по пощата

Припомня се, че коментарите на Байдън идват по-малко от седмица, след като съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси беше жестоко нападнат в Сан Франциско, Калифорния. Въпреки че мотивът за нападението остава неясен, демократите побързаха да твърдят, че критиките към Републиканската партия са направили Пелоси и семейството ѝ мишени на престъплението.

"Това насилие срещу демократи, републиканци и безпартийни служители, които просто си вършат работата, е следствие от лъжи, изречени за власт и печалба, каза Байдън. Лъжите се повтарят отново и отново, за да генерират цикъл от гняв, омраза, ярост и дори насилие."

Последните проучвания обаче показват, че гласоподавателите не вярват на реториката на фона на 40-годишна висока инфлация. Въпреки че рейтингът на одобрение на Байдън отново тръгна нагоре през последните седмици, проучване на Fox News този месец установи, че републиканците водят демократите сред вероятните гласоподаватели в бюлетината за преференции в Конгреса.

Само 31% от американците считат, че Байдън решава наистина важните проблеми за САЩ

Само 31% от американците считат, че Байдън решава наистина важните проблеми за САЩ

Все по-голяма подкрепа за републиканско управление в Конгреса

Същото проучване установи, че 89% от избирателите казват, че са изключително загрижени за инфлацията и по-високите цени, докато само 74% казват същото за продължаващите политически разделения в нацията.

"Джо Байдън обеща единство, но вместо това демонизира и опетни американците, като същевременно направи живота по-скъп за всички, заяви Рона Ромни Макданиел, председател на Републиканския национален комитет. Докато републиканците остават фокусирани върху въпросите, които имат най-голямо значение за избирателите, Байдън и демократите се разклащат в последните дни, защото са загубили връзка с тревогите на семействата, които се борят да преживеят."

Някои републиканци също побързаха да осъдят коментарите на Байдън, като заявиха, че президентът се опитва да повиши електоралните перспективи на демократите чрез насаждане на страх.

"Президентът Байдън се опитва да разделя нацията в момент, когато Америка трябва да се обедини - защото не може да говори за политиките си, които са увеличили разходите за живот", каза лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти.