Американският президент Джо Байдън обяви за пореден път, че ще увеличи тавана за броя на бежанците, които ще бъдат приети тази година в Съединените щати, предаде АФП. 

Припомняме, че решението бе очаквано. През април Байдън подписа заповед, с която удължи до края на септември ограниченията от 15 хиляди бежанци, наложено от предшественика му Доналд Тръмп. Първоначалният план на администрацията на Байдън беше приемането тази година на над 62 хиляди бежанци.

"Това заличава исторически ниския брой, определен от предишната администрация от 15 000, който не отразява ценностите на Америка като нация, която приема и подкрепя бежанците," каза Байдън в изявление. "Новата граница за приемане също ще засили усилията, които вече са в ход за разширяване на капацитета на САЩ за приемане на бежанци, така че да можем да постигнем целта от 125 000 приема на бежанци, която възнамерявам да поставя за предстоящата фискална година."

Байдън увеличава приема на бежанци в САЩ

Байдън увеличава приема на бежанци в САЩ

Те биват оценявани докато пребивават в други държави

Промяната в курса беше приветствана бързо от комисията по външни отношения на Сената, който се контролира от Демократическата партия на Байдън. "Приветствам съобщението на администрацията на Байдън, че ще увеличи броя на бежанците, които могат да бъдат приети в Съединените щати. Това е важна стъпка за продължаване на нашата горда, двупартийна традиция за осигуряване на защита на бежанците чрез презаселване", заяви председателят на комисията, сенатор Боб Менендес.

Американският съюз за граждански свободи, мощна застъпническа група, също изрази одобрение, заявявайки, че "репутацията" на страната е заложена. "Радваме се да видим, че президентът Байдън е изоставил безсмислената цел на администрацията на Тръмп и се е ангажирал да даде приоритет на помощта на хората, които бягат от преследване по целия свят", каза представителят на ACLU Манар Уахид. "Признаваме, че целта може да не е лесна и изисква възстановяване на система, която беше унищожена от администрацията на Тръмп, но кандидатът Байдън обеща", каза Уахид. 

Бежанците биват оценявани докато пребивават в други държави и ако бъдат одобрени получават достъп до САЩ. В същото време мигрантите по южната граница подават молба за убежище щом достигнат американска територия.

Припомняме, на 1 октомври 2020 година Тръмп ограничи приема на бежанци в САЩ до рекордно ниски нива.

САЩ гони бежанци и чужденци, хванати да влизат незаконно от Мексико

САЩ гони бежанци и чужденци, хванати да влизат незаконно от Мексико

Пунктовете за влизане остават отворени за търговски трафик