Президентът на САЩ Джо Байдън ще отмени решението на Доналд Тръмп да изтегли около 12 000 американски войници от Германия. Това обяви съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от "Франс прес".

"Днес (Байдън) ще обяви... глобален преглед на състоянието на силите и по време на този преглед ще замрази предислоцирането на войски от Германия", отбеляза Съливан.

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

Но става въпрос за само 5 600 войници, останалите се прибират в САЩ

Съливан не уточни колко дълго ще продължи замразяването или кога се очаква Пентагонът да завърши прегледа на състоянието. Той също така не спомена дали планираното укрепване на американското военно присъствие в Полша, свързано с изтеглянето на войските от Германия, ще бъде повлияно от замразяването.

Администрацията на предишния президент Доналд Тръмп потвърди плановете за изтегляне на почти 10 000 военнослужещи от Германия през юли 2020 г., като по този начин страната трябваше да остави 25 000 американски военнослужещи, разположени във военни бази там. Администрацията на Тръмп намекна, че този ход е резултат от нежеланието на Германия да изпълни доброволния ангажимент на страните членки на НАТО да отделят 2% от своя БВП за отбрана. И двете партии в Конгреса на САЩ обаче се противопоставиха на плановете на Тръмп.

Една малка част от изтеглените войски, между 1000 и 2000 души, трябваше да бъдат пренасочени към Полша, която отдавна поиска това под предлог, че се нуждае от защита от евентуална бъдеща агресия на Русия. В момента, преди планираното разполагане на американски сили в страната, има около 4 500 американски военнослужещи. Полският министър на отбраната Мариуш Блащак заяви през август 2020 г., че в случай на необходимост около 14 000 американски военнослужещи могат да бъдат пренасочени в страната.