Президентът на САЩ Джо Байдън във вторник проведе обявения по-рано телефонен разговор със семейството на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, съобщи NBC News. 

"Оценяваме днешното обаждане на президента Байдън до нас, за да ни увери, че правителството на САЩ прави всичко по силите си, за да го върне у дома възможно най-бързо", заяви след това семейството на Гершкович в изявление, споделено от Dow Jones, компанията майка на Wall Street Journal.

Точно преди да се качи на Air Force One в обединената база Андрюс в Мериленд, Байдън каза пред репортери по-рано във вторник сутринта, че се е опитал да говори със семейството на Гершкович в понеделник и е казал, че ще се опита да им се обади отново от самолета. Байдън лети до Ирландия и Обединеното кралство като част от пътуване тази седмица, за да отбележи 25-та годишнина от споразумението от Разпети петък.

Припомняме, че американецът бе арестуван в Русия по обвинения в шпионаж, а според САЩ вече официално е обявен като неправомерно задържан. Определението на САЩ, че журналистът е бил "неправомерно задържан" означава, че според тях той е бил набелязан основно защото е американски гражданин, и прехвърлянето на случая от Държавния департамент към офиса на специалния пратеник по въпросите на заложниците повдига политическия профил на казуса.

Кремъл оборва САЩ - Гершкович бил хванат на местопрестъплението

Кремъл оборва САЩ - Гершкович бил хванат на местопрестъплението

Песков подчертава, че американският журналист е нарушил руския закон

Гершкович е "нарушил руския закон" и е бил заловен "на местопрестъплението". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан за хода на САЩ, Песков повтори позицията на Русия, че Гершкович е нарушил закона.

Над 99% от наказателните дела в Русия завършват с присъда в полза на прокуратурата, като страната отдавна е критикувана от правозащитници за липса на съдебна независимост.

Русия не представи доказателства в подкрепа на делото срещу Гершкович, което се води при закрити врата, тъй като Москва твърди, че материалите по делото са поверителни.

Следващата седмица съдът ще разгледа жалбата на защитата на Гершкович срещу заповедта той да бъде задържан в предварителния арест в московския затвор Лефортово до 29 май.

Гершкович вече официално е неправомерно задържан от Русия

Гершкович вече официално е неправомерно задържан от Русия

В понеделник Държавният департамент на САЩ съобщи решението си