Журналистът на Wall Street Journal Еван Гершкович е "нарушил руския закон" и е бил заловен "на местопрестъплението". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му по случая дойде, след като Държавният департамент на САЩ официално определи кореспондента като "неправомерно задържан" от Русия.

31-годишният Еван Гершкович беше арестуван миналия месец от Федералната служба за сигурност на Русия по обвинения в шпионаж, които бяха отхвърлени като фалшиви от Белия дом, други западни страни, Wall Street Journal, както и от десетки медийни организации и правозащитни групи.

Определението на САЩ, че журналистът е бил "неправомерно задържан" означава, че според тях той е бил набелязан основно защото е американски гражданин, и прехвърлянето на случая от Държавния департамент към офиса на специалния пратеник по въпросите на заложниците повдига политическия профил на казуса.

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гершкович

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гершкович

Всички ще реши съдът, отсече руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

Запитан за хода на САЩ, Песков повтори позицията на Русия, че Гершкович е нарушил закона.

"Не разбирам какви иновации въвежда този нов режим. Що се отнася до това какво означава, не знам", посочи той за обозначението. По негови думи Гершкович е "хванат на местопрестъплението и е нарушил законите на Руската федерация".

В това е заподозрян, но разбира се, съдът ще вземе решение, уточни Песков.

Над 99% от наказателните дела в Русия завършват с присъда в полза на прокуратурата, като страната отдавна е критикувана от правозащитници за липса на съдебна независимост.

Русия не представи доказателства в подкрепа на делото срещу Гершкович, което се води при закрити врата, тъй като Москва твърди, че материалите по делото са поверителни.

Следващата седмица съдът ще разгледа жалбата на защитата на Гершкович срещу заповедта той да бъде задържан в предварителния арест в московския затвор Лефортово до 29 май.

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Според Москва, Гершкович е събирал класифирана информация по искане на САЩ