В понеделник Държавният департамент на САЩ официално определи репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович като неправомерно задържан от Русия.

"Днес държавният секретар Антъни Блинкън реши, че Евън Гершкович е неправомерно задържан от Русия", каза в изявление главният заместник-говорител на Държавния департамент Ведант Пател.

Определянето дава допълнителна подкрепа на твърденията на правителството на САЩ и Wall Street Journal, че обвиненията в шпионаж срещу репортера са неоснователни. Това ще даде възможност на администрацията на Байдън да проучи пътища като размяна на затворници, за да се опита да осигури освобождаването на Гершкович.

Сега неговият случай ще се разглежда в Държавния департамент чрез Службата на специалния президентски пратеник по въпросите на заложниците, която изигра ключова роля в освобождаването на американски граждани, държани като заложници и неправомерно задържани по целия свят.

Двамата американци, които наскоро бяха върнати у дома от Русия - Тревър Рийд и Бритни Грийнър - бяха определени като неправомерно задържани и бяха освободени при размяна на затворници.

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гершкович

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гершкович

Всички ще реши съдът, отсече руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

Пол Уелън, който е в затвора в Русия повече от четири години по обвинения в шпионаж, които той и правителството на САЩ отричат, също е обявен за неправомерно задържан.

В изявлението си Пател каза, че "правителството на САЩ ще предостави цялата необходима подкрепа на Гершкович и семейството му.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да освободи г-н Гершкович", каза той. "Ние също призоваваме Русия да освободи неправомерно задържания гражданин на САЩ Пол Уилън.

Главният редактор и издател на Wall Street Journal в понеделник каза, че "правят всичко по силите си, за да подкрепят Евън и семейството му и ще продължат да работят с Държавния департамент и други съответни служители на САЩ, за да настояват за освобождаването му".

"Той е изтъкнат журналист и арестът му е атака срещу свободната преса и трябва да предизвика възмущение във всички свободни хора и правителства по света", се казва в изявлението на Ема Тъкър и Алмар Латур.

Припомняме, че Гершкович беше задържан в края на март и официално обвинен в шпионаж миналия петък. Към понеделник служители в посолството на САЩ в Москва не са получили консулски достъп до Гершкович.

"Това е нарушение на задълженията на Русия съгласно нашата консулска конвенция и нарушение на международното право", каза Пател на брифинг в Държавния департамент в понеделник. "Подчертахме необходимостта руското правителство да предостави този достъп възможно най-скоро."

Официалното решение, че Гершкович е задържан неправомерно, идва след бюрократичен процес, разигран в правителството на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза миналата седмица, че те "много умишлено, но експедитивно" извършват този процес, но "според неговото собствено мнение няма съмнение, че той е неправомерно задържан от Русия".

Арестът на журналиста - първият по рода си в Русия след Студената война - накара американския дипломат да се обади рядко на руския си колега.

"Министър Блинкен изрази сериозната загриженост на Съединените щати относно неприемливото задържане от страна на Русия на гражданин на САЩ, журналист", се казва в съобщение на Държавния департамент за разговора от 2 април.

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Според Москва, Гершкович е събирал класифирана информация по искане на САЩ

Това обаждане беше едва третият път, в който Блинкън разговаря с руския външен министър Сергей Лавров от началото на войната в Украйна и всички тези разговори са обсъждали задържани американски граждани. Двамата разговаряха лично за първи път от избухването на войната в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20 в Индия миналия месец. Блинкън каза, че е повдигнал въпросите за войната, спирането на участието на Русия в новото ядрено споразумение START, както и продължаващото задържане на Уилън.