Съдът в Москва ще разгледа жалбата срещу задържането на американския журналист на Wall Street Journal Еван Гершкович на 18 април, съобщава "Ройтерс"

31-годишният Еван Гершкович беше арестуван миналата седмица в Екатеринбург - четвъртият по големина град в Русия. Това е първият случай на задържан американски кореспондент по обвинения в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът заяви, че "категорично отрича" обвиненията и поиска освобождаването му.

Малко след ареста на Гершкович, съд в Москва постанови той да остане в следствения арест в московския затвор Лефортово поне до 29 май. На това съдебно заседание на Гершкович не беше позволено да се срещне с адвоката си, а прокурорите нямаха право да споделят никакви материали по делото.

Задържаният в Русия журналист от WSJ обжалва ареста си

Задържаният в Русия журналист от WSJ обжалва ареста си

Засега не е насрочена дата за изслушване по обжалването

Изслушването на 18 април също ще се проведе при закрити врата, тъй като Русия смята информацията, свързана с обвиненията, за класифицирана.

Федералната служба за сигурност на Русия обвини Гершкович в опит да получи секретна информация за руски оръжеен завод. Кремъл твърди, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението, без да дава повече подробности.

Арестът на журналиста предизвика недоволство от страна на западни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, който призова Русия "да го освободи", и допълнително обтегна отношенията между САЩ и Русия, които вече са на най-ниското си ниво от десетилетия.

Десетки медийни организации също призоваха Русия незабавно да пусне на свобода Гершкович.

Руски наблюдател: Арестуваният американски журналист "е весел и се справя добре"

Руски наблюдател: Арестуваният американски журналист "е весел и се справя добре"

Първо посещение на външен човек при него