Арестуваният репортер на Wall Street Journal Еван Гершкович е "весел" и се справя добре, докато се намира в предварителния арест, заяви в понеделник представител на руско ведомство, което е първа информация за състоянието му след задържането му за шпионаж, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"По време на моето посещение той беше весел, имаше много шеги по време на нашия разговор", написа Алексей Мелников, член на Московската обществена наблюдателна комисия (ОНК), в публикация в "Телеграм" късно в понеделник.

Мелников е първото външно лице, получило достъп до американския журналист след ареста му миналата сряда по време на работа в Екатеринбург. Той е обвинен в събиране на секретна информация за отбранителна компания за "американската страна".

Досега нито един друг чуждестранен журналист не е бил арестуван в Русия след Студената война и случаят на Гершкович бележи най-ниска точка за все по-напрегнатите отношения между Русия и Съединените щати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви без да предсави доказателства, че Гершкович е бил "заловен на местопрестъплението", докато Белият дом отхвърли случая като "нелеп". Работодателят на Гершкович, Wall Street Journal, нарече обвиненията "пълни глупости".

Ако бъде признат за виновен в шпионаж, Гершкович е изправен пред присъда от 20 години в наказателна колония.

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Той е бил наясно с рисковете

Журналистът в момента е държан сам в килия за двама души, докато е подложен на период на карантина, за да се изключи коронавирусна инфекция, според Мелников, чиято организация е създадена като независима група за наблюдение на затворите, въпреки че през последните години е била прочистена от нейните най-активни и критично настроени към Кремъл членове.

Мелников каза, че в килията има телевизор с 20 канала, както и радио и хладилник. "Ястията отговарят на установените стандарти. Вчера например за обяд имаше зелева чорба, картофи и пиле, а за закуска имаше качамак", каза Мелников.

Освен това на Гершкович е разрешено да прави ежедневни разходки, според Мелников, добавяйки, че журналистът не е изразил никакви оплаквания и чете романа на Василий Гросман "Живот и съдба" от библиотеката на затвора.

Репортерът трябва да бъде задържан в строго охранявания московски затвор "Лефортово" в очакване на процеса до 29 май.

Случаите на шпионаж и предателство в Русия биват дълбоко засекретени и това прави невъзможен общественият контрол върху тях.

Но общото предположение сред независимите руски експерти е, че Гершкович е използван за засилване на преговорната позиция на Русия при възможна бъдеща размяна на затворници за руски граждани, задържани в Съединените щати.

През декември американската баскетболистка Бритни Грийнър, вкарана в затвора в Русия по обвинения за притежание на наркотици, беше разменена за търговеца на оръжие Виктор Бут. Въпреки че беше приветствана от поддръжниците на Грийнър, сделката, постигната с посредничеството на администрацията на Джо Байдън, също предизвика критики за това, че потенциално насърчава Русия да използва американски граждани като инструмент за преговори.

По-рано в понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че правителството "настоява силно" за освобождаването на Гершкович и следи случая отблизо.

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние