Правителството на САЩ все така настоява усилено за освобождаването на журналиста на Wall Street Journal Еван Гершкович, задържан за шпионаж в Русия. Вашингтон следи отблизо неговия случай.  Това заяви в понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран от "Ройтерс".

"Настояваме усилено от момента, в който разбрахме, че репортерът е задържан, каза Кърби. Ще направим всичко възможно, за да върнем Евън у дома и Пол Уилън", каза Кърби за бившия американски морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда в затвора в Русия по обвинения в шпионаж, които той и Съединените щати отричат. Ние не си правим илюзии, че това ще отнеме много упорита работа, това не означава, че ще избягваме това."

Припомняме, че руската служба за сигурност ФСБ съобщи в четвъртък, че е арестувала Гершкович за събиране на информация за руска отбранителна компания, която е държавна тайна.

Задържаният в Русия журналист от WSJ обжалва ареста си

Задържаният в Русия журналист от WSJ обжалва ареста си

Засега не е насрочена дата за изслушване по обжалването

Адвокатите на американския журналист от Wall Street Journal обжалваха ареста му.

Това е първият случай на задържан американски кореспондент по обвинения в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът заяви, че "категорично отрича" обвиненията и поиска освобождаването му.

На изслушване миналия четвъртък Лефортовският районен съд на Москва бързо постанови Гершкович да бъде задържан зад решетките два месеца, докато тече разследването.

Днес съдът съобщи, че е получил жалба срещу ареста на Гершкович, която е била подадена от неговата защита. Все още не е определена дата за изслушване по обжалването.

Гершкович беше изпратен в московския затвор Лефортово, който датира от царската епоха и е ужасяващ символ на репресиите от съветско време.

Блинкън звънна на Лавров за задържания журналист от WSJ

Блинкън звънна на Лавров за задържания журналист от WSJ

Еван Гершкович беше арестуван в Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън също призова Русия да освободи журналиста.

Пуснете го, настоя той в Белия дом, запитан дали има послание за Русия.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова руския си колега в рядък телефонен разговор между двмата дипломати от началото на войната в Украйна незабавно да освободи Гершкович, както и друг задържан американец - Пол Уилън.