Президентът на Беларус съобщи, че с Русия трябва повече да се сближат. На пресконференция, говорейки за Беларуско-руски съюз, Лукашенко заяви, че "са направили много неща погрешно и могат да направят много. Днес трябва да видим какво можем да направим и какво не трябва да правим", коментира той, цитиран от ТАСС.

Според Лукашенко, "съюзът трябва да бъде изграден на принципите на равенството".

Той посочи данни от анкета, според която 98% от гражданите на Беларус ще гласуват против обединението на двете държави, тоест за включване на Беларус в Русия.

Русия: САЩ и ЕС системно рушат вековни връзки между Минск и Москва

Русия: САЩ и ЕС системно рушат вековни връзки между Минск и Москва

Със стотици милиони долари и евро, различни НПО сеели недоверие и вражда

е защото обществото ни се противопоставя на Русия, а защото новите поколения са израснали, а старите са разбрали, че можем да живеем и си сътрудничим в различна форма, като близки хора",  отбелязва президентът на Беларус.

"Затова се договорихме с президента на Русия, в никакъв случай ситуацията не трябва да се нагнетява", обясни той и допълни, че не вижда от руска страна намерение да се включва страната в Русия.

"Русия не иска да загуби Беларус. Русия не иска да влошава положението и ситуацията тук, както казват" някои хора, коментира Лукашенко.

"Ако някой ни атакува в информационен план, това е грешно, грубо, това е глупост. Беларус е невъзможно да бъде като Украйна" и няма кака да се случи допълва той.

Беларус била изправена пред украински сценарий

Беларус била изправена пред украински сценарий

Прогноза на бивш шеф от НАТО

Беларус е готов да удължи споразумението за разполагането на нейна територия на руски военни съоръжения

"Днес на територията на Беларус има две руски бази. Само година по-късно трябва да сключим ново споразумение. Казах, че "няма да вземем нито една стотинка от вас". Защото това е нашата обща сигурност", обяснява президентът на Беларус.

В същото време Лукашенко обърна внимание на факта, че преди това Русия е отказала да помогне на Беларус с нови оръжия, като се позовава на високите разходи за живот. "Решихме, че ще купим, имам предвид самолети и така нататък", каза той.

Според Лукашенко, Беларус се противопоставя на Запада да използва  страната за конфронтацията си с Русия. "Те не ни чакат, не сме им нужни. Пример за това е Украйна. Можем просто да бъдем използвани сериозно срещу Русия. И ние сме уморени от това използване", отбеляза президентът на Беларус.

Ние сме образовани хора и си правим някои изводи от всичко това, допълва Лукашенко.

Лукашенко: Възможна е обща валута с Русия, но няма да е рублата

Лукашенко: Възможна е обща валута с Русия, но няма да е рублата

Беларус допуска валутен съюз като Еврозоната…

Беларус не е против създаването на обща валута с Руската федерация, но тя не трябва да бъде нито руска, нито беларуска. Според Лукашенко, центърът за емитиране на такава валута може да се намира в Руската федерация.

"Ние сме за. Разбира се, това ще бъде рублата. Тя няма да бъде нито руската, нито беларуската рубла. Това ще бъде нашата обща рубла", обясни той.

В същото време Лукашенко смята, че няма значение къде ще бъде разположен центърът за емитиране. "Няма значение къде ще бъде, нека бъде в Санкт Петербург - родното място на руския президент, любимият ми град. Нека да е там", допълни Лукашенко.

Лукашенко: САЩ поставят ли ракети в Европа или Украйна, Минск и Москва ще отговорят

Лукашенко: САЩ поставят ли ракети в Европа или Украйна, Минск и Москва ще отговорят

Беларус е с Русия винаги и ще бъдат заедно, въпреки възникващите спорове