Русия и Беларус започват съвместни учения на военновъздушните сили днес. Те ще се проведат на територията на Беларус, като Минск твърди, че ученията са отбранителни.

От началото на годината в Беларус са пристигнали няколко руски изтребителя, хеликоптера и военнотранспортни самолета - само в последната седмица са пристигнали осем изтребителя и четири товарни самолета.

Съвместните въздушни и тактически учения ще се проведат от 16 януари до 1 февруари и съвпадат като време с руско-белоруските маневри "Съюзническа решимост-2022", които ще продължат до 20 февруари. В началото на януари руското министерство на отбраната информира за изграждането на съвместна между Беларус и Русия регионална военна групировка.

Първият заместник-държавен секретар на беларуския Съвет за сигурност Павел Муравейко написа обаче в Telegram, че Украйна е провокирала Беларус. "Разполагаме с необходимите сили и средства, за да отговорим на всяка проява на агресия или терористична заплаха на наша територия."

Русия обещава провал на всеки опит за нападение над Беларус

Русия обещава провал на всеки опит за нападение над Беларус

Съвместните военни учения - с цел да откажат противниците от провокации

Като по-вероятно обяснение за военната активност на Минск обаче те посочват желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и да се принудят да държат значителни сили по северните си граници, които по този начин да не могат да участват в сраженията в южната и източната част на страната. Западни и украински военни представители не изключват Беларус да бъде пряко замесен в нова атака срещу Украйна. Американският институт за наблюдение на войната (ISW) не изключва този сценарий в днешния си анализ, след като в продължение на месеци твърдеше, че той е най-малко вероятен.

Последната масирана ракетна атака по области на Украйна също бе подкрепена от Минск, като част от ракетите бяха изстреляни от нейна територия.

ISW заговори за руска офанзива през 2023 година

ISW заговори за руска офанзива през 2023 година

Нови тенденции на фронта

Самото руско нахлуване преди една година, на 24 февруари 2022 г., бе предхождано от такова съвместно учение.