Беларуските военни преминаха тренировъчни лагери с бойци от групировката "Вагнер", съобщи в неделя държавният телевизионен канал STV.

Военнослужещите от силите за специални операции на полигона "Брестски" са преминали четиридневен курс на тактическа специална подготовка. Уточнява се, че това са били съвместни тренировки с бойци на "Вагнер".

Министерството на отбраната на Беларус нарече основната задача на обучението "придобиването на опит в бойните действия в съвременните конфликти", се казва в доклада.

"Тренировките се провеждат с оглед на SVO. Акцентът е върху организирането на взаимодействието на различни родове въоръжени сили по време на огневи бой, използването на дронове за разузнаване и не само. Тактическите методи за придвижване на бойното поле в условия на интензивен огън, както и психологическата подготовка на военните", уточниха от военното ведомство.

Лукашенко готви Беларус за военно положение, лети до Москва

Лукашенко готви Беларус за военно положение, лети до Москва

Ключова визита

Припомняме, че президентът Александър Лукашенко заяви в неделя по време на срещата с руския си колега Владимир Путин в Москва, че бойци от руската наемна група "Вагнер", които сега обучават армията на Беларус, са искали да преминат през границата с членката на НАТО Полша.

"Може би не трябваше да го казвам, но ще го кажа. Вагнеровците започнаха да ни напрягат: "Искаме да отидем на Запад. Нека." Казвам, защо Ви е да ходите на Запад? "Ами да отидем на екскурзия във Варшава, в Жешув", каза Лукашенко на среща с руския президент Владимир Путин.

"Държа ги в центъра, както се договорихме, Беларус не би искал да ги премести там, защото настроенията им са лоши. И трябва да отдадем дължимото, те знаят какво се случва около съюзната държава. Е, точно така, малко", каза той.

Полша премества допълнителни войски към границата с Беларус в отговор на пристигането на силите на "Вагнер", които се преместиха там след краткотраен бунт в Русия миналия месец.

Полша мести войници близо до границата си с Беларус за всеки случай

Полша мести войници близо до границата си с Беларус за всеки случай

Поради присъствието на групата "Вагнер" в страната

Бойци на "Вагнер" преминаха в Беларус след бунта на финансистка на групата Евгений Пригожин. Путин им даде избори: да отидат в Беларус, да преминат към руската армия, или да се приберат у дома. 

Пригожин е регистрирал дружество с ограничена отговорност "Конкорд мениджмънт и консултиране" в Беларус.

Адресът на регистрацията е село Сиел в Осиповичкия район, където се намира полеви лагер, предназначен за настаняване на бойците на ЧВК "Вагнер", прехвърлени в Беларус.

Основната дейност на "Конкорд мениджмънт и консултиране" ООД е декларирана като "управление на недвижими имоти".

Като собственик (учредител) на дружеството е декларирано дружество с ограничена отговорност от Руската федерация "Конкорд мениджмънт и консултиране" с управител - Пригожин, Евгений Викторович.

Пригожин регистрира компания за недвижими имоти в Беларус

Пригожин регистрира компания за недвижими имоти в Беларус

Адресът е на знаково място - в Осиповичкия район