Беларус ще намали дипломатическото си присъствие в страните от ЕС и ще увеличи броя на дипломатите си в Общността на независимите държави и Китай, съобщава "Спутник".

"Съкращаваме значително дипломатическото си присъствие в европейските държави. Не става дума за посолствата или мисиите ни в чужбина. Намаляваме броя на дипломатическите служители, но ще ги прехвърлим на други честа, където има търсене, като страните от ОНД, ще укрепим няколко посолства и най-отдалечените държави", поясни външният министър на Беларус Владимир Макей.

Уточнява се, че освен в ОНД, Минск ще увеличи броя на дипломатите си и в Китай и други далечни страни.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък

Мярката идва, след като на 2 декември САЩ, Великобритания, Канада и ЕС приеха пети пакет санкции срещу Беларус заради струпването на хиляди бежанци на границата с Полша в опит да преминат на територията на Съюза.

Пакетът включва 17 лица и 11 организации, като с тях общият брой на санкционираните възлиза на 183 беларуски граждани и 26 организации.

От своя страна от 1 януари 2022 г. Минск ще наложи ембарго върху редица хранителни продукти с произход страните, подкрепили санкциите. В списъка са включени свинско и говеждо месо, колбаси, сол, мляко, орехи, плодове и др. Ограничението обаче няма да се отнася за стоките, внасяни от беларуските граждани за лична употреба, каквито са например детските храни.

Беларус "отговаря" със санкции на Запада

Беларус "отговаря" със санкции на Запада

След мерките срещу Минск