От 1 януари 2022 г. Беларус въвежда за срок от половин година продоволствено ембарго за страните, които са наложили санкции срещу нея, съобщи "Новости".

Ще бъдат преустановен вносът на товари от страни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Норвегия, Албания, Исландия, РСМ, Великобритания и Северна Ирландия, Черна гора, Швейцария. Страните са изброени в постановление на правителството, публикувано на правния интернет портал на републиката.

За деветте месеца на 2021 година Беларус е внесъл товари и стоки на стойност повече от 530 милиона долара. Постановлението ще се преустанови, като ответна реакция действията на страните, които провеждат "дискриминационна политика и осъществяват недружелюбни действия" по отношение на Минск, пише в текста. 

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Лукашенко: Западът ще използва мигрантите срещу Беларус при конфликт между Русия и Украйна

Мигрантите щели да бъдат способ за сдържане на на беларуската армия

В списъка от забранените за внос товари и стоки ще попаднат живите свине, месо от едър рогат добитък и свине, колбаси, субпродукти, сол, сладкарски изделия, мляко, орехи, плодове и др.

Ембаргото не касае стоки за лична употреба, детски храни и някои други позиции от критичен внос.

Припомняме, в неделя премиерът Роман Головченко предупреди, че такива санкции ще бъдат наложени, като ги определи за отговор на санкциите на Запада, не като асиметрични, а като симетрични мерки.

Европейският съюз наложи петия пакет от санкции спрямо Беларус на 2 декември. Санкциите обхващат 17 лица и 11 организации. Министерството на финансите на САЩ също така наложи ограничения върху държавните дългови книжа на Беларус. Обединеното кралство и Канада също обявиха допълнителни санкции срещу Беларус, които се налагат последователно и от години.

Освен това 20 физически лица, 12 юридически лица и три самолета бяха оставени в списъка във връзка с миграционната криза и в светлината на твърденията за потискане на гражданските свободи.

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Страните членки на ЕС договориха още санкции срещу Беларус

Добавят 28 лица, органи и фирми към санкционния списък