Нищо не застрашава чуждестранните дипломати в Беларус, включително тези от Съединените щати. Това увери говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, цитиран от "Спутник".

Часове по-рано Държавният департамент на САЩ разпореди изтеглянето от страната на семействата на служителите си там, на фона на "необичайната и тревожна военна активност" на Русия в близост до границата с Украйна. Вашингтон препоръча на своите граждани да вземат тази ситуация предвид, ако са в Беларус или възнамеряват да пътуват до страната.

"Беларус не е първата държава, където се промени начинът на работа на американските институции в чужбина. Вземането на подобни решения е право на САЩ и ние го посрещаме спокойно. Ще продължим да изпълняваме всички свои задължения да защитаваме дипломатическите мисии", заяви Глаз.

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Небензя: САЩ изглежда са готови да пожертват Украйна за своите геополитически интереси

"Нито американските, нито който и да е друг дипломат са застрашени тук (в Беларус - бел.ред.). Според редица проучвания Беларус е много по-безопасна и гостоприемна страна от САЩ", изтъкна още той.

По негови думи "животът показва, че американската страна не владее ситуацията в нашия регион и напоследък взима решения, които са много далеч от действителността и без никаква сериозна и обективна преценка на истинското състояние на нещата. Те се основават на чисто политически подбуди и на желанието изкуствено да се изостри ситуацията в техен интерес, да предизвикат истерия".

Говорителят на беларуското МВнР посочи, че вчерашната инициатива на дипломацията на САЩ да свика среща на Съвета за сигурност на ООН е била "напълно неоснователна" и е целяла "да се вдигне шум" и да се направят някои "смешни изявления, които не се основават на никакви факти".

Байдън обяви Русия за заплаха за света, след Съвета за сигурност на ООН

Байдън обяви Русия за заплаха за света, след Съвета за сигурност на ООН

САЩ се готвят за всеки сценарий, но светът трябва да отхвърли употребата на сила