Беларуските власти обвиниха опозиционерката Мария Колесникова в "действия, целящи подкопаване на националната сигурност", обвинение, което предвижда максимална присъда от пет години затвор, съобщава "Гардиън".

Обвинението, обявено от Следствения комитет на страната, е последният ход в репресиите срещу опозиционните лидери от страна на президента Александър Лукашенко, който загуби легитимност сред голяма част от населението, но запазва подкрепата на полицията и специалните служби на страната.

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Западните стратези се подготвят от 10 години

Колесникова осуети опит на агентите по сигурността на Лукашенко да я депортират принудително миналата седмица, като разкъса паспорта си на границата с Украйна. По-късно тя заяви в изявление, че служители на службите за сигурност са ѝ казали, че ще напусне страната "или жива, или на парчета". В момента тя е в полицейски арест.

38-годишната Колесникова, флейтистка, която заяви, че не се смята за политик, се превърна в един от най-известните лидери на протестите в Беларус през последния месец, след като беларусите се обединиха срещу продължаващото управление на Лукашенко. Тя беше един от седемте души в борда на координационен съвет, създаден за прехвърляне на властта от Лукашенко. Всички, с изключение на нобеловия лауреат Светлана Алексиевич, бяха или вкарани в затвора, или депортирани.

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

Борел обяви пред ЕП, че президентските избори на 9 август са фалшифицирани

В реч пред висши властници днес Лукашенко заяви, че не планирал да се оттегли. "Имахме избори и получихме резултата", каза той и добави: "Време е да спрем да разтърсваме обществото." Той обеща да обмисли конституционна реформа, но опозиционните политици твърдят, че това вероятно ще бъде просто хвърляне на прах в очите.

Лукашенко обвини САЩ, че подклаждат протести в страната, твърдение, което беше повторено от директора на руското разузнаване Сергей Наришкин. Той заяви в изявление, че службата му разполагала с информация, че САЩ са финансирали беларуската опозиция и са насърчавали протести в страната.

Поне засега Лукашенко запазва подкрепата на руския президент Владимир Путин, който изглежда е решил, че подкрепата му е по-добър вариант, отколкото да позволи натиска от улицата да победи.

Русия обяви: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

Русия обяви: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

Събитията в Беларус ясно показвали западна следа

В понеделник Лукашенко пътува до резиденцията на Путин на Черно море в Сочи за разговори и си тръгна с изрази на подкрепа и заем от 1,5 млрд. долара. Днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу беше в Минск, а Лукашенко заяви по време на срещата им, че е поискал от Путин "няколко нови вида оръжия". Твърдението веднага беше отречено от говорителя на Путин Дмитрий Песков, който заяви, че въпросът не е бил повдиган на срещата.

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Путин, че безусловната подкрепа за Лукашенко вероятно ще отчужди беларуския народ, който има тесни исторически връзки с Русия. Геополитическите теми не са били част от протестното движение.

Маас заяви: "Със своята безусловна подкрепа за Лукашенко досега и хибридно упражняване на влияние, Москва със сигурност ще загуби симпатиите на хората в Беларус."

Беларус заплаши със силов отговор, обвини Литва в нарушаване на международното право

Беларус заплаши със силов отговор, обвини Литва в нарушаване на международното право

На всяка заплаха ще бъде отговорено в рамките на Организацията на договора