Беларус изпрати предложения за закупуване на нефт до рафинерии от Украйна, Полша, прибалтийските страни, Казахстан и Азербайджан, предаде Дойче веле с позоваване на първия вицепремиер на страната Дмитрий Крутой. По думите му, представители на Беларуската нефтена компания всекидневно водят преговори за алтернативни петролни доставки. Проучването на такива възможности се наложи, след като Русия спря да доставя нефт на беларуската страна.

Латвия вече заяви, че е готова да участва в проекти за реверсивни доставки на нефт за Беларус. Информацията беше огласена от посланика на Латвия в Минск Ейнарс Семанис преди предстоящото посещение на латвийския премиер в Беларус.

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Транзитът на нефт към Европа остава незасегнат

По-рано беларуският президент Александър Лукашенко възложи да се проучат възможностите за петролни доставки през балтийските пристанища чрез железопътен транспорт, както и по нефтопровода "Дружба".

От 1 януари руските компании прекратиха доставките заради разногласия за цената на нефта и за транзитните такси. Срокът на предишните договори изтече на 31 декември. Беларус е сред важните потребители на руски нефт - страната потребява около 10% от руския износ.

Наред с това наблюдателите напомнят, че Русия се опитва да оказва натиск върху Минск с всички възможни средства, за да принуди Лукашенко да се съгласи на създаване на обща "съюзна държава" с Русия. Това е де факто поглъщане на страната от Русия и загуба на суверенитет, заради което в Беларус избухнаха протестести.

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Четвърти протест за две седмици…