Говорителят на Министерството на външните работи на Беларус Анатолий Глаз направи изявление срещу заявени намерения на Полша да разположи допълнителни американски войски на своя територия - нещо, което бе обявено още преди пътуването на американския президент Джо Байдън до Полша. Изявлението му бе разпространено чрез беларуските посолства по света, включително и това у нас.

От беларуското МВнР заявяват, че страната им се "страхува от агресивните действия на полското ръководство" и наричат някои от полските решения "ирационални", като дават пример със затварянето на гранични контролно-пропускателни пунктове между двете страни.

Също така в Минск са недоволни, че Полша "нарушава разпоредбите на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ)" и не разрешава инспекции на полски военни обекти от беларуски представители.

Полската армия ще е най-силната в Европа до 2 години

Полската армия ще е най-силната в Европа до 2 години

Полша очаква своите F-35 и танкове Abrams от САЩ и да възпира агресора

Президентът на Беларус Александър Лукашенко на 22 март заяви, че възнамерява да обсъди с руския си колега Владимир Путин как да "постави на мястото" Полша, след изявления за готовност за участие в конфликта в Украйна, цитира думите му ТАСС.

В разговор с журналисти след траурната церемония в мемориалния комплекс Хатин Лукашенко нарече "луд" полския посланик във Франция Ян Емерик Росцишевски, който в интервю за френска телевизия твърди, че в случай на поражение на Киев Варшава няма да има избор и ще трябва да влезе в конфликта. "И така той избухна: ""Ние (Полша) ще се бием срещу Русия." "Помислете, че те ще започнат с нас (Беларус) веднага. Какво да правим? Първият въпрос, който ще обсъдим с Путин, е как да ги поставим на тяхното място", каза Лукашенко.

Говорейки за позицията на Полша, която отново нарече "хиената на Европа", Лукашенко посочи, че в момента Варшава не е в състояние да води самостоятелна политика. "Американците се заселиха там, там няма суверенитет и независимост. Каквото кажат американците, това правят (поляците)", смята беларуският лидер.

Полша:  Русия опитва да въвлече Беларус във войната

Полша: Русия опитва да въвлече Беларус във войната

И Варшава осъди изявлението на Путин за ядрените оръжия