Полша ще затвори ключов граничен пункт на границата с Беларус до второ нареждане. Това заяви полският вътрешен министър, цитиран от Ройтерс.

И без това напрегнатите отношения между Полша и Беларус бяха допълнително обтегнати, когато журналист от полски произход беше осъден на осем години затвор от беларуски съд в процес, който Варшава твърди, че е политически мотивиран.

Поради важния интерес на държавната сигурност реших да преустановя до второ нареждане от 12:00 часа на 10 февруари тази година движението на полско-беларуския граничен пункт Бобровники, написа в Twitter Мариуш Камински.

Камински посочи, че в резултат на задържането на журналиста Анджей Почобут ще настоява за добавяне на други хора, свързани с беларуския президент Александър Лукашенко, в списъците със санкции.

Бобровники, на повече от 200 км североизточно от Варшава, е един от ключовите пропускателни пунктове между Полша и Беларус.

Полша се превърна в ключово убежище за противниците на режима на Лукашенко, а Варшава се превърна в един от най-верните съюзници на Украйна, откакто беларуският съюзник Русия нахлу в страната през февруари миналата година.