Министерството на здравеопазването на Беларус си постави за задача да ваксинира най-малко 60% от населението срещу коронавирус. През последните дни процентът на ваксинация се е увеличил. Това съобщи в неделя зам.-министър Елена Богдан за ОНТ.

"Населението ни чу и активно участва във ваксинацията. Имаме региони, които вече се доближават до 35% от ваксинирането на населението. Ние си поставяме междинна цел от 40%, както първоначално препоръчва СЗО, но вярваме, че поне 60% от населението трябва да бъде ваксинирано. Ние вървим към това", каза тя.

Беларус затваря сухопътната си граница заради коронавируса

Беларус затваря сухопътната си граница заради коронавируса

От опозицията определят действието като нова желязна завеса от съветски стил

Богдан каза, че реваксинацията вече е започнала в републиката, тъй като населението като цяло е получило ваксината през март-април. Тази вълна на коронавирус е трудна за болничния сектор, както по отношение на тежестта на заболяването, така и от нуждата от кислород при пациентите, каза още тя. 

През изминалото денонощие са регистрирани 2044 пациенти с COVID-19, а 2354 са изписани.

Общо от началото на пандемията в Беларус са регистрирани 586 234 души с положителен тест за COVID-19. За целия период на разпространение на инфекцията в страната са починали 4 515 пациенти с открита коронавирусна инфекция.

Лукашенко призна: COVID ситуацията и в Беларус е тежка

Лукашенко призна: COVID ситуацията и в Беларус е тежка

През последните 24 часа са потвърдени 1774 нови случая

В началото на пандемията, президентът Александър Лукашенко изрази убеждение, че глобалните играчи могат да използват коронавируса, за да преразпределят света без война. Той припомни предложението на ООН за отпечатване на пари в размер на 10% от световния БВП за борба с икономическите последици от коронавируса.

Дори и на фона на нарастващия процент на инфекция, беларуските власти не въведоха никакви карантинни мерки през пролетта на 2020 г.

През ноември Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията.

Целта на рестрикцията бе да не се допусне разпространение на коронавируса в страната. Тогава заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Но през декември, той призна, че ситуацията и в страната е тежка.