Армията на Беларус провежда военни учения с бойци от руската частна военна компания "Вагнер", съобщава "Ройтерс".

По информация на Министерството на отбраната на страната те се извършват във военна база в близост до град Брест, на границата с Полша.

"Въоръжените сили на Беларус продължават съвместни учения с бойците на частната военна компания "Вагнер. През седмицата подразделенията на силите за специални операции съвместно с представители на групировката ще отработят задачи по бойна подготовка на военния полигон в Брест", съобщиха от министерството на отбраната на Беларус.

Вчера беше разпространено видео на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който приветства своите бойци в Беларус и обяви, че засега те няма да участват повече във войната в Украйна. Той обаче им нареди да съберат силите си за Африка, докато обучават беларуската армия.

Пригожин се появи, обяви, че "Вагнер" остава извън Украйна и нарече случващото се на фронта "позор"

Пригожин се появи, обяви, че "Вагнер" остава извън Украйна и нарече случващото се на фронта "позор"

Той приветства бойците на беларуска територия

Заместник-министърът и координатор на специалните служби на Полша Станислав Зарин заяви, че страната му следи ситуацията на границата си с Беларус и е готова за "различни сценарии".

"Виждаме редица усилия от страна на Русия и Беларус да нагнетяват емоциите и да ни плашат с различни приумици. Не подценяваме заплахите, но и не се паникьосваме", подчерта той.

Зарин посочи, че въпреки че е възможно "участието на наемниците на "Вагнер" в някои хибридни операции или провокации", Полша работи за осигуряване и укрепване на границата си.

Полша вече премести над 1000 войници в източната част на страната заради присъствието на "Вагнер" в Беларус.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани "Вагнер" да започне операции в страната му като част от споразумението, сложило край на бунта в Русия.

Той заяви, че на вагнеровците е било предложено настаняване в бивши военни лагери. Впоследствие беше уточнено, че става въпрос за палатков лагер край град Осиповичи, Могильовска област.

На 15 юни наблюдателите в Беларус съобщиха за голям конвой от ЧВК "Вагнер", пристигнал в страната. В следващите два дни бяха забелязани и други две колони в посока Осиповичи.

Трета колона на "Вагнер" пристига в Беларус

Трета колона на "Вагнер" пристига в Беларус

Днешната колона е по-малка от предишните две