Бивш беларуски опозиционен кандидат-президент се оплака пред БиБиСи от нечовешките условия, в които е бил държан от властите след ареста си. 35-годишният Алес Михалевич е бил арестуван по време на протестите, последвали преизбирането на Александър Лукашенко през декември.

Маскирани служители на беларуските служби (чиято абревиатура е твърде позната - КГБ, бел.ред.) карали Михалевич да стои на светнати лампи 24 часа в денонощието в студена стая, чиято боя е на ацетонова основа и няма вентилация. По няколко пъти на ден го подлагали на различни мъчения - карали го да вдига вързаните си зад гърба ръце до болезнено положение и да ги държи така дълго време, принуждавали го да си изкривява краката и т.н. Самите разпити се провеждали без адвокат.

Михалевич, който е само един от петимата арестувани кандидат-президенти и 37 опозиционни активисти, сподели, че даже дни след освобождаването си има затруднения с придвижването и изпитва последствията от психическия тормоз. Все още не е ясно какво е състоянието на част от останалите задържани, за които от месеци няма никаква информация.

На Алес Михалевич било предложено да стане информатор на КГБ, като в замяна ще получи свободата си. По думите му той се съгласил, но единствено с цел да разпространи какво се е случило по време на ареста. Опозиционният политик не се страхува от заплахите за повторно попадане зад решетките.

Говорител на беларуското КГБ отрече пред местни медии твърденията на Михалевич.

Опозиционната активистка Наталия Коляда, която след освобождаването си веднага е напуснала страната, разказа пред БиБиСи, че е била държана от властите без вода, храна и сън в продължение на 14 часа в студения коридор на местен затвор. На арестантите не било разрешавано да ходят до тоалетната, като вместо това трябвало да се изхождат пред останалите.

Опозиционните активисти са изпратили на различни органи на ООН писма, в които са описани кошмарните условия в беларуските арести.