Белгийският крал Алберт даде мандат на министър-председателя да сформира временно правителство.
Временно изпълняващият длъжността премиер на Белгия Ги Верхофстат днес получи и прие предложението на краля Алберт Втори да сформира правителство, за да могат да се решат неотложните икономически проблеми, свързани с институционалното стабилност на страната.

Верхофстат вече е провел разговори с Либералната партия и Партията на християнските демократи от Фландрия, област в която основно се говори на холандски език. Той е имал срещи и със социалистите и либералите от южните, френскоговорящи райони.

Изборите в Белгия, проведени на 10 юни, въведоха страната в сериозна политическа криза, която започна да оказва дълбоки негативни последствия върху икономиката и социалната политика.

Предишното коалиционно правителство бе принудено да си подаде оставка, но останалите политически групи така и не можаха да сформират нов кабинет с необходимата му политическа поддръжка.

Половин година продължиха опитите за сформиране на правителство с участието на либералите и християндемократите, които останах безплодни.

Причина за разногласията се крие в това, че фламандските партии се стремят към по-голяма автономия на своите региони, мотивирайки се с желание за по-успешно развитие в икономиката. Против една такава автономия застават партиите, представляващите интересите на южната част на страната.