emaxpress
От правителството на белгийската област Фландрия опровергаха информациите в българската преса, че имат специален план за интеграция на роми от България и Румъния.

Фламандският министър на интеграцията Геерт Буржоа призова тези информации да не се тълкуват като покана към ромското население да се отправи към Белгия, информира кореспондент на БНР.

Според официалното съобщение на фламандския министър на интеграцията информациите, че българските роми са добре дошли в Белгия са неверни. Подготвеният от него план за действие за имигрантите от Централна и Източна Европа не е открита покана да заповядат в Белгия, а точно обратното.

"Нашите градове са пълни. Не можем да се справим с продължаващата миграция и това не е добре нито за фламандците, нито за имигрантите от Източна Европа, много от които трудно оцеляват при жизнен стандарт под приемливия минимум", каза министър Геерт Буржоа.

Без да е насочен конкретно към ромите, планът му за интеграция предвижда висококвалифицираните имигранти, които живият от известно време на територията на Фландрия, добре интегрирани са там и говорят езика, да получават работа по улеснена процедура - но само в секторите, в които има недостиг на кадри.

По думите на министъра няма никакви планове за вдигане на действащите в момента ограничения за достъп на българи и румънци до трудовия ни пазар. Той вече е поискал срещи с посланиците на България и Румъния в Брюксел за да изчисти това "болезнено" по думите му недоразумение.