Белгийската федерална полиция е засегната от по-строгия контрол на емисиите, който влезе в сила в началото на годината, като редица автомобили и микробуси вече са твърде "мръсни", за да влязат в градовете Брюксел, Антверпен и Гент, съобщава "Ройтерс".

Полицейските сили заявиха, че не разполагат с достатъчно средства за обновяване на целия си автопарк от няколко хиляди превозни средства и вече предупредиха властите за риска.

Говорител отказа да коментира колко превозни средства сега не отговарят на по-строгите правила. Направени са някои изключения за някои автомобили, ясно обозначени като за полицейска употреба, като например тези, оборудвани със синя мигаща светлина и сирена.

Други превозни средства са прехвърлени извън големите градове. Белгия има и местни полицейски сили, като например шест, покриват столицата Брюксел.

Европейският съюз въведе правила през 1992 г. за затягане на вредните емисии от новите автомобили, с първоначален набор от стандарти, известни като "Евро 1".

Брюксел, Антверпен и Гент вече имат забрани за най-замърсяващите превозни средства, но от началото на тази година също са забранени стандартите "Евро 3", който обхваща превозни средства, регистрирани от 2001 до 2005 г.

Стандартите се отнасят до отделянето на азотни оксиди, въглероден оксид, въглеводороди и прахови частици.