Конституционният съд на Белгия прекрати спорна договорка за размяна на затворници с Иран след натиск от страна на активисти, съобщи АФП.

Споразумението беше одобрено от парламента на Белгия през лятото, но съдът постанови, че договорът представлява риск от сериозна и трудна за поправяне вреда за иранските опоненти.

Иранци в изгнание и неправителствени организации заклеймиха предложената сделка като срамна, тъй като ще позволи на Иран да участва в дипломация на заложници. Също така, затворници като осъдения ирански терорист Асадола Асади ще бъдат помилвани.

Бившият дипломат в момента излежава 20-годишна присъда затвор в Белгия за заговор за бомбардиране на събиране на ирански противници близо до Париж през юни 2018 г. Техеран отхвърли обвиненията, че Асади е действал по инструкции на иранското разузнаване и призова за неговото безусловно освобождаване.

Белгия осъди ирански дипломат на 20 г. затвор за заговор

Белгия осъди ирански дипломат на 20 г. затвор за заговор

49-годишният Асадола Асади е осъден за организиране на бомбен атентат

Сделката обаче можеше да позволи на Иран да освободи белгийския хуманитарен работник Оливие Вандекастеле, който е задържан "незаконно" в Техеран по обвинения в шпионаж от февруари. Друг задържан в Иран - шведско-иранският академик Ахмадреза Джалали - е преподавал в Белгия и е изправен пред смъртна присъда.

Решението за прекратяване на договора беше приветствано от ирански дисиденти. Съдиите ще трябва да се произнесат за опровергаването на договора през следващите три месеца.

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн защити споразумението, като същевременно призна необходимостта от защита на невинни хора от авторитарния режим на Иран.

Техеран смъмри посланиците на три европейски страни

Техеран смъмри посланиците на три европейски страни

Иран привика посланиците на Франция, Германия и Белгия

Припомняме, че това се случва на фона на сблъсъците в Иран след смъртта на млада жена, като случаят доведе до протести и в много европейски държави.