Белгийски съд осъди ирански дипломат на 20 г. затвор, информира АФП.

49-годишният Асадола Асади е осъден за организиране на бомбен атентат на митинг на иранската опозиция край Париж през 2018 г. Нападението е предотвратено. 

Германия одобри екстрадирането на ирански дипломат

Германия одобри екстрадирането на ирански дипломат

Одобрена е европейска заповед за арест на Асадола Асади

Асади е работил в иранската мисия в Австрия, където е бил снабден с експлозиви за планираната атака. Той бе арестуван в Германия, където не е имал дипломатически имунитет.

Трима съучастници, които са с иранско и белгийско гражданство, са осъдени между 15 и 18 г. затвор. Също така им е отнето белгийското гражданство.

Асади бе задържан през юли 2018 г. до германския град Ашафенбург с европейска заповед за арест за предполагаемо участие в заговор за атентат на митинг на 30 юни. Арестът беше извършен, след като двойка с ирански корени беше спряна в Белгия. Тогава властите откриха мощни експлозиви в автомобила им.

Митингът е бил организиран от иранската опозиционна група Национален съвет за съпротива в Иран, политическо крило на Организацията на муджахидините на иранския народ (ОМИН). Групата води въоръжена съпротива срещу иранското правителство от революцията през 1979 г. и е убила десетки висши политици.

Техеран смъмри посланиците на три европейски страни

Техеран смъмри посланиците на три европейски страни

Иран привика посланиците на Франция, Германия и Белгия