Израелските атаки срещу бежански лагери в Газа не са "пропорционален" отговор. Това заяви Белгийският премиер Александер Де Кро, в критика срещу неотдавнашните удари на Израел в региона, съобщава "Политико".

След нападението на "Хамас" срещу Израел миналия месец, което уби 1400 души, страната започна да нанася ответни удари в гъсто населената Газа, като в резултат са загинали над 10 000 палестинци включително хиляди деца, според здравните власти в региона.

Въпреки че Де Кро поясни, че осъжда атаката на "Хамас" и е подкрепил правото на Израел да се защитава, той смята скорошните ответни атаки за прекомерни. "Бомбардирането на цял бежански лагер с намерението да се ликвидира един терорист, не мисля, че може да се каже, че това е пропорционално", каза Де Кроо в понеделник. "Прекалено е. А също и необузданото насилие на Западния бряг, трябва да внимавате."

ООН отчете "тревожно" увеличние на израелските операциия на Западния бряг

ООН отчете "тревожно" увеличние на израелските операциия на Западния бряг

Влошаващото се насилие на Западния бряг подхрани опасенията, че територия може да се превърне в трети фронт

Израелските въздушни удари удариха два бежански лагера в централната част на Ивицата Газа в неделя. Министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 40 души са загинали и десетки са били ранени при удара срещу лагера Ал Магази.

Де Кро каза, че докато е "напълно логично" да се "търси решение" на проблема с "Хамас", въпросът е "как трябва да се намери решението". Той добави, че политическият диалог е това, което ще доведе до решение на конфликта.

В понеделник белгийският министър на околната среда Закиа Хатаби, член на зелената партия Ecolo, беше подложен на критики, след като отказа да нарече "Хамас" "терористична организация" в интервю за LN24. САЩ и ЕС определиха "Хамас" за терористична организация поради въоръжената ѝ съпротива и насилие срещу Израел, който окупира палестинските територии, включително управляваната от "Хамас" Газа.

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав
Обновена

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав

Палестинският президент не иска "да влезе в Газа с израелски танк"

"Хамас непрекъснато извършва атаки. Но аз не използвам термина "терорист", защото има правно значение, което не знам", каза тя според съобщенията. Коментарите бяха критикувани от белгийските политически партии. Майкъл Фрейлих, депутат от фламандските националисти, заяви, че те са "несъстоятелни, в нарушение на разпоредбите на ЕС, а също и опасни".

Жорж-Луи Буше, ръководител на франкофонската либерална партия MR, обяви, че думите на Хатаби поставят под съмнение позицията на Белгия и призова Де Кро да се намеси. След реакцията Хатаби публикува в Twitter (X), че "недвусмислено осъжда" атаката срещу Израел от миналия месец "като терористична атака" и че "не е била сигурна в правната класификация", когато е направила коментарите.