Печалба от замразените активи на Русия в Европа може да осигури 3 милиарда евро годишно за възстановяване на Украйна. Това заяви премиерът на Белгия, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че има политически консенсус сред европейските лидери за използването на тези активи за плащане на реконструкцията, законността на това как да се извлекат тези печалби е сложна и все още трябва да бъде проучена задълбочено.

Работим върху метод, основан на неочаквани печалби. Ако намерим стабилна правна платформа, можем да я използваме за Украйна, поясни Александър де Кроо. Текущата оценка е, че общата възвръщаемост може да бъде 3 милиарда евро годишно, добави той.

ЕС заяви, че е замразил повече от 200 милиарда евро активи на Руската централна банка в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, както и 30 милиарда евро частни активи на руски олигарси.

Де Кроо подчерта, че блокът не може да докосне самите активи, без да застраши финансовата система, тъй като те се поддържат кръстосано между централните банки. Голяма част от замразените активи са в Белгия.

Русия си иска незабавно конфискуваните активи от ЕС

Русия си иска незабавно конфискуваните активи от ЕС

Москва обвини Брюксел в крещящ икономически грабеж