Сърбия е готова да възобнови диалога с косовските власти за урегулиране пропуска на границата и за избягване на насилието, докато правителството на Косово няма намерение да се отказва от едностранното въвеждане на митническия и полицейския контрол на двата погранични участъка от 16 септември. Това стана ясно от изявления на външните министри на двете страни.

„Както и преди, Сърбия прави всичко възможно, за да няма нестабилност, за да няма насилие. Въпросът е много прост - или водим диалог, или предприемаме едностранни действия без съгласието на заинтересованата страна", заяви първият сръбски дипломат Вук Йеремич след заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Той изтъкна, че Сърбия е готова да възобнови диалога „дори от утре", като изрази надежда, че косовските власти няма да изпратят полицаи и митничари в двата контролно-пропускателни пункта на северната граница.

Също така той предупреди, че ако косовските власти едностранно установят свой контрол над пропускателни пунктове, това може да провокира насилие. „Ние се опасяваме, че едностранните действия на Прищина ще предизвикат реакцията на населението, което разглежда режима на Косово като незаконен", подчерта той.

На заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в Косово помощник-генералният секретар по миротворческите операции Едмънд Мулът се изказа против едностранни акции, както и против тревожещата реторика на всяка от страните и действията, които биха усложнили диалога между Прищина и Белград.

Външният министър на Косово Енвер Ходжай пък изложи косовската позиция. „Косовското правителство ще изпълни договореностите, достигнати в Брюксел, в тясна координация и при съдействие на мисията на Евросъюза за установяването на реда и сигурността в Косово. И нищо няма да се случи, ако Сърбия иска мир и стабилност", заяви Ходжай.

Той допълни, че от днес полицията и митничарите ще бъдат на двата пропускателни пункта, защото това е международно признатата граница на Косово и охраната й е в компетенциите на централното правителство.

Сили под командването на НАТО взеха през юли контрола на двата КПП на границата на Сърбия и Косово, след като властите в Прищина се опитаха да установят контрол над тях и да спрат внасянето на стоки от Сърбия съгласно приетата по-рано наредба. В съответствие със споразумението силите на НАТО трябваше да контролират двата КПП до 15 септември.