В Белград се проведе многохиляден митинг в подкрепа на президента Александър Вучич на фона на протестите, организирани от опозицията след две масови стрелби по-рано през месец май.

Това обобщи ТАСС.

Организаторите на митинга заявиха, че "стотици хиляди" поддръжници на Вучич са се събрали на площада пред Народната скупщина (сръбския парламент) и околните улици под проливния дъжд, за да изразят подкрепата си за президента.

В столицата пристигнаха хора от цялата страна, както и от Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Президентът на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина - Милорад Додик и унгарският външен министър Петер Сиярто участваха в митинга, като се обърнаха към множеството на сръбски език.

Много от присъстващите носеха тениски с портрета на президента.

Агенцията отбелязва, че на много държавни служители е било казано да си вземат почивен ден, за да могат да присъстват на митинга.

Сръбските власти заявиха, че митингът е имал за цел да демонстрира "единството и надеждата" на народа на страната.

Следващият протест срещу насилието в Сърбия е на 27 май

Следващият протест срещу насилието в Сърбия е на 27 май

Демонстрациите след нападенията в училища продължават

По-рано през май в Белград се проведоха три масови протеста, организирани от опозицията, под лозунга "Сърбия срещу насилието".

Поводът за протестите беше продиктуван от неотдавнашни инциденти.

На 3 май 13-годишно момче откри огън в училище, като уби осем ученици и охранители и рани други шестима ученици и учителка. На следващия ден 21-годишен уби осем и рани 14 души, предимно деца, в община Младеновац, която е част от градския район на Белград.

Междувременно сръбската преса отбеляза, че опозицията използва трагичните събития за политически цели.

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили плановете

По-специално, сред организаторите на тези действия са хора, които сами многократно са отправяли призиви за насилствени действия и заплахи срещу представители на висшето ръководство на страната, включително сръбския президент Вучич.