Ръководителят на парламентарната група на опозиционната Народна партия Мирослав Алексич обяви от името на организаторите на протеста "Сърбия срещу насилието", че следващото събиране ще се проведе в събота, 27 май, съобщава N1.

Алексич благодари на гражданите, които се събраха на протеста вчера.

"За съжаление, деца, които никога повече няма да се събудят, събудиха Сърбия. Всяко събиране на "Сърбия срещу насилието" беше велико не само заради броя на хората, който е най-големият през последните няколко десетилетия, но и поради факта, че седеммесечно бебе - най-младият участник в протестът - излязоха на улицата, децата с родителите си, младежите на страната и пенсионерите вървяха заедно", каза Алексич.

Алексич посочи още, че "насилието унищожава нашата страна и всички наши животи".

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили плановете

"Жертвите включват деца, млади хора, стари хора, жени, гласоподаватели на опозицията, но също и гласоподаватели на правителството. Президентът на SNS Александър Вучич, който така и не успя да стане президент на всички граждани, ни раздели като нация повече от десетилетие. Свързваше ни само общ страх от бъдещето, желание да се отдръпнем един от друг, да обърнем главите си на другата страна и след това да отговорим със сила на несъгласието. Вече никой не знае коя ще бъде следващата жертва на безсмисленото кръвопролитие. Училищата и улиците са места на престъпления", добави Алексич.

Вчера показахме, че има повече от нас, които сме за свободна Сърбия без насилие и затова ще победим бандитите и това престъпно правителство, заключи Алексич.

Припомняме, че на 3 май 13-годишно момче откри огън в училище, убивайки осем ученици и охранители и ранявайки още шестима - ученици и учителка. На следващия ден 21-годишен уби осем и рани 14 души, предимно деца, в община Младеновац, която е част от градския район на Белград.

Протестите в страната продължават, като бе поискана и оставката на президента Александър Вучич. 

В страната бе обявена амнистия с цел предаване на незаконно оръжие. 

Протест на опозицията в Белград

Протест на опозицията в Белград

Искания за спиране на насилието

Десетки сръбски училища получиха бомбени заплахи в сряда. 

Самият Вучич говори за опитите за цветна революция в страната. Според него "тайните служби от Изтока" го предупредили за подобна заплаха. 

"Получавам информация от различни служби и нашите сестрински служби от Изтока ни казват, че има опити за цветни революции и т.н.

И аз им казвам - не знам какво се опитват, знам само, че е отвратително да се опитват да злоупотребяват с трагедията, със смъртта на децата, за да станат по-големи, по-добри и по-умни за нашия народ, отколкото някога са били", заяви Вучич на митинг в Панчево.

Сръбският държавен глава също така заяви, че Белград никога няма да признае независимостта на Косово.