Десетки сръбски училища получиха бомбени заплахи в сряда, съобщи Министерството на образованието на страната, на фона на опасения за сигурността след две масови стрелби в началото на този месец, включително една в начално училище, предава Асошиейтед прес.

Министерството на образованието съобщи, че 78 основни училища и 37 гимназии в Белград са получили предупреждения по имейл рано в сряда, че там са били поставени взривни устройства.

Часовете са били отменени и учениците евакуирани, докато полицията проверява сградите.

Няма съобщения за открити бомби в някое от училищата, но полицията все още не е публикувала своя доклад.

Подобни множествени заплахи са били изпращани на училищата и преди в Сърбия и в други страни от региона, включително и у нас, и всеки път са се оказвали неверни. Заплахите обаче могат допълнително да засилят страховете за сигурността след стрелбите на 3 и 4 май, при които загинаха 10 души и бяха ранени 21.

Властите вече разположиха полиция в училищата и започнаха мерки за прибиране на незаконните оръжия.

Припомняме, че първата стрелба стана в начално училище в центъра на Белград, когато 13-годишно момче взе пистолета на баща си и откри огън. Ден по-късно 20-годишен младеж стреля безразборно по хора с автоматично оръжие в две села южно от Белград.

Бивша ученичка наръга двама с нож в сръбско училище
Обновена

Бивша ученичка наръга двама с нож в сръбско училище

Поредно нападение за седмицата в столицата Белград

Двата инцидента потресоха Сърбия и предизвикаха призиви за действие. Десетки хиляди излязоха на два протеста срещу насилието след стрелбите, а в петък са планирани още протести.

Опозиционните партии настояват министърът на вътрешните работи и шефът на разузнаването да подадат оставки и две проправителствени мрежи да бъдат лишени от лицензи за национално излъчване поради излъчване на съдържание с насилие и показване на военнопрестъпници и фигури от престъпността в техните програми.

Противниците на сръбския президент Александър Вучич също така го обвиниха в реч на омразата срещу критици и репресии срещу демократичните свободи, което според тях подхранва напрежението и разделенията в страната.

Вучич отрече това. Той свика собствен митинг за 26 май, като същевременно предложи да се проведат предсрочни избори до септември.

Президентът на Сърбия напуска лидерския пост в партията

Президентът на Сърбия напуска лидерския пост в партията

Вучич: Няма да има Майдан в Белград