Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че скоро ще се оттегли от поста си на ръководител на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), съобщи Politico.

"На пресконференция в неделя Вучич обяви, че скоро ще се оттегли от поста си начело на СПП, и обеща, че ще обясни решението си на партиен митинг в Белград на 26 май", информира изданието.

Според сръбския президент това ще бъде "най-големият конгрес на партията в сръбската история".

Той също така не изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори заради големите обществени протести. По думите му гласуването на парламентарните избори ще се проведе "не по-късно от септември". Politico отбелязва, че това ще бъдат третите избори в рамките на четири години.

През последните седмици Вучич беше остро критикуван след двете масови стрелби в столицата в началото на май, при които загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. Оттогава десетки хиляди излязоха по улиците с искане за оставката на няколко министри.

Той настоя, че въпреки поредицата от напрегнати публични демонстрации, призоваващи го да напусне поста си, "няма да има Майдан в Белград", визирайки украинската революция, която свали непопулярния проруски режим в страната през 2014 г.

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Както регистрираните, така и незаконните оръжия ще бъдат конфискувани

В събота в Белград активисти блокираха ключов мост и магистрала в града, а около сградата на парламента се събраха големи тълпи в рамките на движението "Сърбия срещу насилието". Вучич заяви, че протестите са "тормоз".

Междувременно беше обявена едномесечна амнистия, като сърбите бяха приканени да предадат незаконно придобитите оръжия или да бъдат осъдени на затвор.

Според официални данни само около 6 % от населението притежава разрешителни за огнестрелни оръжия - с изключение на тези, използвани за лов - но страната е на трето място в света по притежание на оръжие и много автоматични пушки са останали от войните, последвали разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век.

Сръбската опозиция на протест даде срок на Вучич до петък да се оттегли

Сръбската опозиция на протест даде срок на Вучич до петък да се оттегли

След насилието в сръбските училища

В неделя Вучич се появи заедно с полицейски началници край град Смедерово, където бяха изложени оръжия, събрани в рамките на амнистията. Според него половината от предадените са били незаконни и са били предадени дори гранати и гранатомети.