Белият дом е блокирал изявление на Държавния департамент, осъждащо похищаването на украинските моряци в Керченския пролив през ноември 2018 г. Това заяви бившият помощник на специалния представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър - Кристъфър Андерсън. Той направи изявлението по време на изслушванията в американския Конгрес в рамките на разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщава в. "Guardian".

"Докато ние с колегите ми от Държавния департамент бързо подготвихме изявление, в което осъждахме Русия заради предизвиканата от нея ескалация, високопоставени лица от Белия дом ни забраниха да я публикуваме... Посланик Волкър подготви туит, осъждащ действията на Русия, който публикувах в профила си." - посочи Андерсън.

В ОССЕ гласуваха резолюция, осъждаща действията на Русия в Крим и Керченския пролив

В ОССЕ гласуваха резолюция, осъждаща действията на Русия в Крим и Керченския пролив

В комисията по сигурността...

На фона на мълчанието на Белия дом тогавашният представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди поведението на Русия, след което държавният секретар Майк Помпео последва примера й. Тръмп изрази загриженост, но не отправи упрек към Москва.

По думите на Андерсън, ключова роля за блокирането на изявлението на Държавния департамент е изиграл адвокатът на президента Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани.

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

Европейският съвет наложи санкции на 8 физически лица