Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа прие проект за резолюция, осъждаща действията на Русия в Крим и в Керченския пролив, съобщи Дойче веле. Документът е озаглавен "Милитаризирането от Руската федерация на временно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, Черно и Азовско море".

Резолюцията е приета с гласовете на 54 членове на комисията, шестима се обявиха против, още шестима се въздържаха.

Комисията взе положително решение, "въпреки яростната съпротива" на руските представители, написа във Фейсбук украинският депутат Артур Герасимов.

В документа се посочва, че ОССЕ "отново заявява пълната си подкрепа за суверенитета" и териториалната цялост на Украйна "в международно признатите й граници, обхващащи Автономна република Крим, град Севастопол и морските територии". Наред с това комисията призовава Русия да върне Крим на Украйна.

В резолюцията се посочва нарастващата милитаризация на Азовско и на Черно море от страна на Москва и се осъждат действията на Русия в Керченския пролив при задържането на украинските кораби и екипажите им в края на 2018 г. Те са определени като "непредизвикан акт на въоръжена агресия и неоправдана несъразмерна употреба на сила" от страна на Руската федерация. В проекта на резолюцията се отправя призив за освобождаване на пленените моряци.

ОССЕ има нов мирен план за Донбас

ОССЕ има нов мирен план за Донбас

Идеята е планът да бъде одобрен и от парламентите