Белият дом изпитва затруднения да овладее политическия протест и объркване породено от срещата на върха на президента на САЩ Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин, отричайки, че някога Тръмп е имал намерение да казва, че Москва не се цели към Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

След срещата си в Хелзинки, американският президент прие обичайната си противоположна позиция и нарече критиците си разочаровани. Попитан от журналист преди заседание на кабинета дали Русия все още е насочена към Съединените щати, Тръмп поглежда репортера, клати глава и казва "Не".

По-късно, говорителката на Белия дом Сара Сандърс коментира, че президентът казва "не", тоест няма да отговаря на въпроси, а не на самия въпрос.

Служителите на разузнавателните служби на САЩ заявиха, че усилията на Русия да влияят на изборите продължават и сега са насочени към конгреса на 6 ноември. Сандърс обяснява, че Тръмп смята, че заплахата от Русия за влияние на тези избори все още съществува.

US Сенатът с резолюция в подкрепа на разузнаването

US Сенатът с резолюция в подкрепа на разузнаването

След забележките на Тръмп

Попитан по-късно в интервю за CBS News дали той е държал Путин лично отговорен за намесата в изборите през 2016 г., Тръмп каза, че го е направил. "Е, бих го направил, защото той отговаря за страната. Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които се случват в тази страна ", коментира той.

Американският президент обяснява, че в разговорите си с Путин е бил "много силен относно факта, че не можем да се меси, не може да имаме нищо от това." 

С въпросното "Не", Сандърс се обяснява за втори път от понеделник насам относно Тръмп, първият беше след срещата и обвиненият за неточности и недоразумения за фурора с Русия.

Тръмп зашемети света и страната си в понеделник, като се отклони от критиките към руския лидер за действията на Москва във връзка с изборите, предизвиквайки ярост у дома и призиви от някои американски депутати за по-строги санкции и други действия срещу Русия.

В САЩ искат преводачът на Тръмп да разкрие разговора с Путин

В САЩ искат преводачът на Тръмп да разкрие разговора с Путин

Топ щатски демократи считат, че американската общественост заслужава да знае всички подробности

"Справяме се много добре, вероятно, както никой, никога с Русия. И няма президент, който да е бил толкова твърд, колкото аз съм към Русия ", коментира Тръмп преди заседание на кабинета, добавяйки, че Путин "разбира това и не е щастлив от факта".

"Някои хора мразят факта, че се разбирам добре с президента Путин. Те предпочитат да водят война, отколкото да видят това", пише Тръмп в Туитър.

Американският директор на националното разузнаване Дан Котс коментира пред комитет в Конгреса, че е видял доказателства за руска намеса за изборите през ноември.

Като опровержение на коментарите на Тръмп за разузнаването на САЩ, Котс коментира: "Ние сме ясни в нашите оценки за руска намеса в изборите през 2016 г. и в продължаващите им всеобхватни усилия да подкопаят нашата демокрация".

Бившият шеф на ФБР Коми зове избирателите да подкрепят демократите есента

Бившият шеф на ФБР Коми зове избирателите да подкрепят демократите есента

Всички, които вярват в ценностите на тази страна, трябва да гласуват за демократите

Водещият сенатор демократ Чък Шумер коментира, че Тръмп трябва да се събуди за усилията на Русия да се намесва в американските избори. "Ние няма да можем като нация да се борим срещу чужда намеса в нашите избори, щом главнокомандващият дори не признава, че това е истински проблем", допълва Шумер.

Републиканският сенатор Джон Маккейн обвини Тръмп, че е "играчка в ръцете на Путин" с коментарите на президента във интервю за "Фокс Нюз" за американския ангажимент да защитава всички съюзници на НАТО.

Запитан защо американците трябва да защитават Черна гора от НАТО от нападение, Тръмп обясни: "Аз зададох същия въпрос. Черна гора е малка страна с много силни хора. ... Те са много агресивни хора, могат да станат агресивни, и поздравления, вече сте в Трета световна война."

Черна гора се присъедини към НАТО миналата година в противоречие с Москва, след като обвини руските шпиони, че подготвят опит за преврат, за провал на присъединяването.

Тръмп намекна, че Черна гора може да вкара НАТО в световна война

Тръмп намекна, че Черна гора може да вкара НАТО в световна война

Черна гора е малка страна с много силен народ