САЩ ще продължат да полагат усилия, за да гарантират, че Украйна разполага с оръжия за участие във военни действия, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан.

"Позицията на САЩ не се е променила, остава същата като преди шест месеца. Ще направим всичко възможно, за да укрепим позициите на Украйна на бойното поле", каза той пред репортери на борда на президентския самолет.

Съливан придружава президента Джо Байдън по време на посещенията му в Камбоджа, където ще присъства на срещите на върха между САЩ и АСЕАН и Източна Азия, и в Индонезия, където ще присъства на срещата на върха на Г-20.

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

На фона на опасенията, че финансовата помощ може да намалее, ако републиканците поемат контрола над Конгреса

Както беше съобщено, ден по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е разрешил нова партида оръжия на стойност 400 млн. долара за Украйна по нареждане на президента.

Пентагонът съобщи, че ще достави ракети за зенитно-ракетната система Hawk, четири зенитно-ракетни системи Avenger, оборудвани с ракети Stinger, допълнителни боеприпаси за многоцелеви ракетни системи HIMARS, 21 хил. 155-мм артилерийски снаряда, 500 високоточни 155-мм артилерийски снаряда, оборудване за студено време и друго военно оборудване.

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

Група за подпомагане на сигурността в Украйна

В прессъобщение на Министерството на отбраната на САЩ се отбелязва, че новият пакет от американска помощ за Украйна е 25-ият от август 2021 г. насам. От началото на управлението на президента Джо Байдън САЩ са предоставили на Киев военна помощ на обща стойност над 19,3 млрд. долара.