Русия увеличава своите ракетни и дронове атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна и Белият дом очаква Москва може да се прицели по енергийните съоръжения с наближаването на зимата, каза говорителят на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от "Ройтерс".

Кърби каза, че американският президент Джо Байдън, който ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом във вторник, ще продължи да настоява Конгресът да одобри повече помощ за Украйна.

Той каза, че Вашингтон също очаква да обяви допълнителна военна помощ за Украйна преди края на месеца.

"Не ни остават твърде много седмици през тази година, за да можем да предоставим помощ за сигурността, така че напълно очаквам, че ще ни видите да обявим допълнителна помощ за сигурност преди края на месеца." каза той пред репортери на борда на Air Force One.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс каза, че Байдън и висши служители на Белия дом поддържат тесен и чести контакт със законодателите относно спешността на одобряването на около 50 милиарда долара нова помощ за сигурността на Украйна.

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи

"Нашата собствена национална сигурност е заложена на карта в Украйна. Путин посочи, че ако успее там, той има планове за други източноевропейски страни, които са членки на НАТО и които ние сме длъжни да защитаваме", каза Бейтс пред репортери.

"Би било безкрайно по-скъпо по всякакъв начин да не предприемем действия по това допълнително" финансиране, каза той.

Байдън ще изясни на Зеленски, че стои твърдо на необходимостта да се гарантира приемането на искането за допълнително финансиране въпреки въпросите, повдигнати от много републикански законодатели относно продължаващата помощ за Украйна.

В неделя високопоставен служител на администрацията каза, че Белият дом работи с републиканските лидери в Камарата, за да намерят общ език, но преговорите не са се развили до точка, в която пряката намеса на Байдън да може да затвори сделката.

FT: Оптимизмът на Зеленски създава разрив между администрацията и военните

FT: Оптимизмът на Зеленски създава разрив между администрацията и военните

Липсата на реализъм в посланията на украинския президент подкопава доверието в него, пише Financial Times